četrtek, 22. julij 2010

GasLand


Naslov: GasLand - Leto: 2010 - Država: ZDA - Žanr: Dokumentarni - Dolžina: 110 min. - Režija: Josh Fox - Igrajo: Josh Fox - imdb

Medtem ko je ves svet obrnjen proti Mehiškem zalivu in množičnem izlivu nafte, se drugod po Ameriki ustvarja še večja katastrofa, ki ne traja le mesece, ampak že nekaj let in kot kaže se še nekaj let tudi bo.
Pridobivanje naravnega plina pač ni perfektna možnost pridobivanja energije, pravi eden izmed tistih s kravato, ki bi se zastrupljanja vode ter posledično prebivalcev ob tej vodi, še kako močno morali zavedati. Hja, kot pravi še dalje – žrtve so v vsaki vojni. Ko delamo dva koraka naprej, moramo enega narediti nazaj... Evo, tako danes razmišlja kapitalist. Prvo je denar (dva koraka naprej), potem pa zdravje človeka (en korak nazaj).
Josh Fox, potomec hipijev, je otrok narave. Živi v leseni hiši v gozdu, kjer mu zraven poje še reka Delaware. Ko izve, da se tudi v njegove kraje približuje atomska bomba v obliki vrtalnikov, kateri bodo vrtali globoko v zemljo, v to luknjo pa spuščali nešteto kemije, da bi dobili plin, mu ni več vseeno. V roke vzame svojo benđo in pa kamero ter se odpravi v srce Amerike. V tiste najlepše kraje svoje države, kjer ob vsakem pašniku krav, že stoji takšna pošast.
Mi smo se z našo vodo že sprijaznili. Pitje navadne vode iz steklenice je postalo nekaj čisto običajnega. Američani se še to učijo. No, vsaka domačija, ki se nahaja v neposredni bližini vrtalnikov si pitje vode itak niti ne zamišlja. Zadovoljni so že s tem, če jim ob vseh teh naravnih plinih v vodnih ceveh ne eksplodira hiša. Ne verjamete? Le poglejte si ta filmček.

OCENA: -3

Ni komentarjev:

Objavite komentar