ponedeljek, 27. julij 2009

San suk si gin


Naslov: San suk si gin - Leto: 2009 - Država: Hong Kong - Žanr: Krimi, Drama, Triler - Dolžina: 120 min. - Režija: Derek Yee Tung-Sing - Igrajo: Jackie Chan, Daniel Wu, Naoto Takenaka, Fan Bing-Bing, Xu Jinglei, Masaya Kato, Jack Kao- imdb

Jackie Chan je prav simpatičen dedec. Pravzaprav si morem predstavljati, da bi lahko komu šel na živce. Tudi z njegovimi filmi je tako. Dovolj nam je le nekaj kaskaderskih prizorov, nekaj komičnih, pa še kaj romantičnih prizorov, in to je to. Kaj več niti ne pričakujemo.
Dovolj, je rekel Jackie. “Sedaj, ko moja kariera počasi gre h koncu in sedaj, ko moja simpatična nerodnost ni več toliko simpatična, bo čas za resne zadeve. Posnel bom moj film. Če ga lahko Van Damme, bom ga tudi jaz.” Ker pa ga v Hollywoodu ne jemljejo več resno, se bo moral vrniti domov. Tja, kjer se je vse začelo.
In tako se je Jackie podal na lov za režiserjem. Kitajskim režiserjem seveda. Režiserjem, ki je v zadnjih letih najbolj izstopal s svojimi kriminalnimi filmi. Johhny To je letos hotel poseči po Zlati palmi, za kaj takega pa Jackie nikakor ne bi bil primeren. Na srečo imajo v Hong Kongu kar nekaj dobrih režiserjev in Tung-Shing Yee je sigurno eden izmed njih.
In tukaj pridem v igro jaz. “Kaj pa trenutno dela človek, ki je leta 2007 posnel odlični, temačni mafijsko/policajski film Moon to? O, glej ga. Že snema novi film. In to z Jackie Chanom v glavni vlogi”. Tudi prvi vtisi gledalcev so več kot odlični - “prva resna vloga Jackia”, “Chan, kot ga še ne poznamo”, je le nekaj naslovov pozitivnih recenzij. Juhu, komaj čakam…
No, ko do ogleda le pride tako daleč, se evforija podre že ob začetni špici. Jackie Chan kot producent? To pa ne more biti dobro. Jackie se je namreč predolgo družil z napačnimi ljudmi v Ameriki, kjer se je naučil, da kič zasluži največ denarja. Kaj pa je delo producenta, kot pa le služenje denarja? Prvo denar, potem umetnost.Po prvem razočaranju, naslednji šok. Jackie se ni postavil v vlogo kakšnega surovega detektiva, ki doma pretepa ženo. Niti v krvoločnega mafijskega šefa, ki za zajtrk razreže kakšnega ovaduha. Ne, Jackie je zopet naivni, dobrosrčni kmečki fant, v želji po boljšem in srečnejšem življenju.
Jep, tako se film začne. Jackie in njegovi kmečki ilegalni prebežniki iz Kitajske z ladjo nasedejo v obljubljeni deželi. V Japonski. Skoraj tako, kot Al Pacino iz Kube v ZDA. In če še pomnite Scarface, potem veste, kako se bo zgodba nadaljevala. Boljša prihodnost se skriva le v kriminalu. Ker pa Chan ni Scarface, ampak Steelhead, se v končnem obračunu med mafijskimi klani ne pojavi z brzostrelko v roki, pobeljen s kokainom, ampak kot odrešenik. Takrat pa je žal že prepozno.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar