torek, 14. julij 2009

Ce qu'il faut pour vivre


Naslov: Ce qu'il faut pour vivre - Leto: 2008 - Država: Kanada - Žanr: Drama - Dolžina: 102 min. - Režija: Benoît Pilon - Igrajo: Natar Ungalaaq, Denis Bernard, Antoine Bertrand, Paul-André Brasseur - imdb

“Baš su šašavi ovi belci.” Tako si je vsaj mislil Tiivii, Eskim pripadnik naroda Inuk, ki se je leta 1952 znašel v Quebeški bolnici.
“Od kod priteče voda iz cevi?” vpraša. – iz reke. “kam pa steče voda iz školjke?” - nazaj v reko.
Nista samo kultura in način življenja “belcev”, kot jim pravi Tiivii, njegova največja težava. Nepričakovana bolezen (tuberkuloza) ga je oddaljila od družine in krajev in to kar za dolgo leto.
Kaj se dogaja z njegovo družino in ali imajo sploh hrano, ne ve. Zato so začetniški poskusi pobega logični. Vendar bolezen in daljava tega ne dovolita. Še dobro, da kmalu spozna prijazno sestro ter mladega rojaka Kakija, ki mu vsaj malo olajšata pozabiti njegovo bolečino in izgubo.
Ne morem reči, da me je Kanadski kandidat za oskarja ganil. Verjetno bi me usoda Eskima, ki se znajde na neznanem teritoriju, morala pripraviti do solz. Pa me ni. Niti do “solzic” sreče, niti žalosti. Klasično in rutinsko je režiser Benoit Pîlon povedal to zgodbo, ki se od začetka do konca drži dramskih pravil. Brez popuščanja.

OCENA: 3

Ni komentarjev:

Objavite komentar