petek, 24. julij 2009

Metastaze


Naslov: Metastaze - Leto: 2009 - Država: Hrvaška - Žanr: Drama, Krimi - Dolžina: 82 min. - Režija: Branko Schmidt - Igrajo: Rene Bitorajac, Franjo DijakRakan Rushaidat, Robert UgrinaIvo Gregurević, Emir Hadžihafizbegović, Ljiljana Bogojević - imdb

Naslov filma simbolizira trenutno stanje generacije X, v skorumpirani družbi brez prihodnosti, kjer na boljši jutri ne čakaš na zavodu za zaposlovanje, ampak na športnih stavah. In takšno je trenutno stanje v Hrvaški. Vojna po vojni. V državi, kjer je zunanja politika pomembnejša od notranje. V državi, kjer se lahko identificiraš le s svojim nogometnim klubom in prijatelji, kateri zadihajo življenje le ob pivu ali ob pogledu na kelnarco. No, saj v Sloveniji ni nič drugače… Vendar država ni vsega kriva. Če se tebi enostavno jebe za normalnim, socializiranim načinu življenja, potem ti ne moreta pomagati ne Sanader, ne Pahor. Saj poznate tisti znamenite Kennedyjeve besede…
Ampak dobro, Metastaze ni politični film. Je le štorija brez štorije, razdeljena na štiri like. Na štiri zgube in njihov vsakdanjik. Štirje luzerji, ki doživijo dokončen poraz.
Filip se po letih odsotnosti vrne domov. Bil je na zdravljenj
u od odvisnosti. Služba mu trenutno ne diši, starši pa mu smrdijo. Ker denarja ni, ga bo potrebno nabaviti na drugačen način. Najbolje skupaj z zgubo št. 2 Dejo, sinom srbskega častnika in odvisnega od neodvisnih… drog. Krpa je tip, katerega letos na morju nikakor ne bi hotel srečati. Zagriženi Bad Blue Boys in pretepač šibkejših (žene) je lik, ki je pustil največji pečat. Kot Carlyle iz Trainspottinga, popizdi že ob vsakem majhnem vonju po krvi. Nazadnje imamo še Kiza. Edini od teh, ki se ti vsaj malo zasmili. Je pijanček, karikatura v svoji skupini prijateljev. Tisti, katerega pošlješ po čike. In tisti, ki je potem neverjetno hvaležen, če za nagrado dobi vsaj en cigaret.
Če ste ljubitelj žargonskih filmov s hitrimi dialogi, kjer je vsaka druga beseda “pičko mater!”, potem bo Metastaze sigurno za vas. Vendar pozor! Film bo slabo vplival na vas. Le poglejte, koliko grdih besed sem uporabil v teh nekaj stavkih.

OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar