petek, 10. julij 2009

Johnny Mad Dog


Naslov: Johnny Mad Dog - Leto: 2008 - Država: Francija, Liberija, Belgija- Žanr: Drama, Vojna - Dolžina: 98 min. - Režija: Jean-Stéphane Sauvaire - Igrajo: Christopher Minie, Daisy Victoria Vandy, Dagbeh Tweh- imdb

Čeprav v filmu nikoli omenjeno, odkriva Johnny Mad Dog le delček dogodkov iz Liberijske državne vojne, ki je potekala skoraj 15 let. Francoski režiser Jean-Stephan Sauvaire je to zgodbo o “borbi za svobodo”, kot ji pravijo otroci-vojaki, posnel po knjigi Emmanuela Dongale.
Kot v zadnjih časih že mnogokrat videno v filmih, se tudi Johnny Mad Dog dotakne tiste najbolj umazane plati vojne. Načrtna zloraba labilnosti otroka v vojaške namene. Kdo je bolj vdan in predan do svojega (lažnega) idola kot otrok? Takšno orožje pa je eno od najmočnejših…
Johnny jih verjetno še nima 15, pa se že lahko šteje pod veterane vojne. Z njegovo skupino se prebija od vasi do vasi, za njimi pa ostajajo le trupla nedolžnih civilistov. V mestu, katerega hočejo zasesti, se v zgodbo vključi najstnica Laokole, ki hoče krvavi pohod revolucionarjev le preživeti, ob tem pa še skrbeti za svojega invalidnega očeta in majhnega bratca.V brezupnem položaju, kjer se ne moreš zanesti na “modre čelade” vojakov UN in na vladne vojake, ki so prav tako krvoločni kot mladi odpadniki, je Laokole prepuščena samemu sebi in svoji iznajdljivosti.
Brutalno realen prikaz obraza ubijalske mašine, za katerim se ob koncu dneva skriva le majhen fant, ki bi rad šel nazaj domov k svoji mami.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar