sobota, 11. julij 2009

I taket lyser stjärnorna


Naslov: I taket lyser stjärnorna - Leto: 2009 - Država: Švedska - Žanr: Drama - Dolžina: 90 min. - Režija: Lisa Siwe - Igrajo: Josephine Mattsson, Mika Berndtsdotter Ahlen, Annika Hallin, Anki Liden - imdb

“Mama, če umreš, se ubijem!”. Misli, ki jih je napisala 14-letna Jenna. Je v obdobju, ko svoje starše sovražiš ali se jih sramuješ ob vsaki priliki, ko se počutiš neugodno ob njih v bližini svojih prijateljev. Hoče biti le normalna pubertetnica, vendar ji težka bolezen njene mame tega ne dovoljuje. Takrat, ko bi se morala s svojo mamo prepirati, ji mora dajati podporo in ljubezen. To pa Jenni ne gre lahko od rok. Še posebej takrat, ko se z mamo preseli k gospodovalni babici… še posebej takrat, ko se zaljubi v svojega sošolca…še posebej takrat, ko se zave, da ob izgubi mame ne bo imela več nobenega starša in še posebej takrat, ko se po sili razmer spoprijatelji z osovraženo divo svojega razreda.
Čeprav prvenec Lisa Siwe na prvi pogled zgleda kot tipična najstniška coming-of-age zgodbica, uspe režiserke potegniti film skoraj do roba tragične melodrame, ki pa praga limonadne sentimentalnosti nikoli ne prestopi.

OCENA: +3

Ni komentarjev:

Objavite komentar