nedelja, 29. januar 2012

Top 10: za rešetkami (svetovni zaporniški filmi)


Carandiru (Brazilija. Nemiri prenatrpanega zapora skozi oči zdravnika. Resnični dogodki iz leta 1992, ki so terjali 111 žrtev med zaporniki.) - Ghosts... of the Civil Dead (Avstralija. Prvi film Johna Hilcoata (The Proposition, The Road) in hkrati prvo filmsko sodelovanje z Nicka Caveom, ki je prevzel tudi eno izmed vlog v strogo zavarovanem zaporu, kjer pravila ne obstajajo.) - Vier Minuten (Nemčija. Izkušena učiteljica klavirja spozna v obsojenki veliki glasbeni talent. Nemški film leta 2007.) - Un prophète (Francija. Ostal bom v sodobnem času, zato bom francoski Le trou tokrat preskočil. Globalno prehvaljen Prerok (oskar nominacija) bo za vedno ostal v spominu po intenzivnosti ter realnosti življenja v zaporu.) R (Danska. Skandinavski klon prej omenjenega Propheta. V zaporu, kjer veljajo zakoni močnejšega, se prišlek Rune mora soočiti z „domačimi“ pravili, ki omogočajo le golo preživetje.)Leonera (Argentina. Canski tekmovalec, ki bi moral pobrati zlato palmo za najboljšo igralko. Martina Gusman namreč ni imela lahkega dela, ko je v zaporu rodila ter vzgajala sina.) - Gam yuk fung wan (Hong Kong. Yun-Fat Chow in Tony Leung v klinču z »ubijalskim« varnostnikom in psihopatskim sojetnikom. Film je tri leta pozneje dobil tudi svoje nadaljevanje.) - The Escapist (Anglija. Akcijsko orientirani film zaporniškega pobega, o katerem sanja ostareli ujetnik, obsojen na doživljenjsko ječo. Režija Rupert Wyatt (Rise of the Planet of the Apes)Celda 211 (Španija. Izšel istočasno kot francoski Prerok, kar je bil en zaporniški film na leto preveč. Vseeno, je ujel Celda ujela mnogo simpatizerjev, ki jim je francoski primerek bil enostavno prepočasen, preveč naštudiran. Med revoltom zapornikov se na napačni strani znajde novi paznik, ki mora igrati dvojno igro, če želi preživeti.) - Zvenenje v glavi (Slovenija. Košakov po-Outsider izdelek je dobival mešane kritike, a še vedno gre za nadpovprečen slovenski film. Upor v ljubljanskem zaporu zaradi košarkaške tekme.)

2 komentarja:

  1. Ja, tokrat se mi ni dalo zopet razložiti ... Po Tarantino in Altman klonih, sem zadnjič pisal še o road filmu, tokrat zaporu, drugi teden pa končam z gay filmi. V vseh teh petih pa sem se (se bom) izognil ameriškim filmom. Drugače seveda, brez tvojih naštetih ne bi šlo.
    Te lestvice so narejene ravno v nasprotju z google rezultati: „Best (recimo Prison) movies of all time ...“ Če bi iskalne zadetke le prepisal, potem ne bi delal nobenemu usluge:)

    OdgovoriIzbriši