nedelja, 8. januar 2012

Top 10: svetovni Tarantino kloni


Sliši se že kot obrabljena fraza, a mnogokrat še vedno radi opisujemo filme s Tarantino navezo oz. jih primerjamo z njegovimi filmi. Kaj češ, original je le eden in vsak, ki potegne po Pulp Fiction formuli, bo te primerjave, ki se lahko štejejo tudi kot pohvale, moral požreti. Kaj pa film sploh naredi »Tarantinov«? Bom kar naštel 10 kriterijev:

1. Črni humor
2. Wannabe kriminalci, preprodajalci, morilci
3. Prepletanje različnih zgodb
4. Odbiti in čudaški liki
5. Na trenutke hitri rezi, inovativni kadri
6. Dialogi, ki lahko povsem zaidejo od samega bistva
7. Krvavi in nasilni prizori
8. Glasba v ritmu s sliko
9. Pokloni starejšim filmom
10. Nelinearno pripovedovanje

Američani so jih po letu 1994 posneli kar nekaj: Things to Do in Denver When You're Dead, 2 Days in the Valley, Thursday, 11:14, The Way of the Gun, Go, Chain of Fools, 29 Palms, Smokin' Aces, Lucky Number Slevin, 8 Heads in a Duffel Bag, Nurse Betty, The Whole Nine Yards, Big Trouble, Six Ways To Sunday, One Night at McCool's, Who Is Cletis Tout?, Lucky Numbers, Big Nothing, Drowning Mona, Kiss Kiss, Bang Bang … Ne, vsi niso povsem čisti kloni Tarantinovih filmov, so pa delček tega fenomena ali kot reče sam Tarantino, ko kaj ukrade: “posnel sem homage!”
Kakšno pa je stanje izven Amerike? Je Tarantinov vpliv zajel kraje tudi izven Hollywooda? Siguren sem, da se bom kasneje spomnil veliko boljših primerov, kot sem jih spodaj zapisal, a 10 dokazov je vseeno dovolj trdnih. Tarantino živi!


Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Anglija. Najboljša »kopija« kar jih je. Tarantino dobi v Guy Ritchieu resnega konkurenta, ki kasneje še enkrat udari s Snatch. S teh krajev je zanimiv še Intermission.) - O Homem do Ano (Brazilija. Kakšen vpliv lahko naredijo pobarvani lasje, lahko izvemo v »Možu leta«. Ta postane to, ko si z umorom pridobi status lokalnega heroja.) - Bang Boom Bang - Ein todsicheres Ding (Nemčija. Ta pa vsebuje vse, kar dober Tarantino klon tudi potrebuje. Ropar banke, pobegli zapornik, videotekar, porno igralka, pokvarjeni podjetnik … + veliko več komike.) - Bal-Can-Can (Makedonija. Vojaški dezerter in njegov italijanski prijatelj iščeta po podzemlju Balkana mrtvo babico, zavito v ukradeno preprogo.) - Perro come perro (Kolumbija. Pohlepni mafijski šefi, umori, lov na denar in nasilje. Veliko nasilja, kajti film vseeno prihaja iz krajev, kjer je to zgodba vsakdana. Veliki domači hit, ki je kandidiral tudi za tujejezičnega oskarja.) - Fengkuang de saiche (Kitajska. Baje se prvi film režiserja Ning Haoa Crazy Stone ne razlikuje veliko od tega filma, vendar (še) ga nisem gledal. Gledal sem pa tega in bil navdušen. Nori kitajski vrtiljak še bolj norih likov je le za las zgrešil mojo top 20 listo tistega leta.) - I Kina spiser de hunde (Danska. "Kruta in izkrivljena kriminalna črna komedija režiserja Lasseja Spanga Olsena... ," pravi Filmoljub v njegovi recenziji. Mednarodni hit z vsemi domačimi igralskimi zvezdami je postal tako priljubljen, da je moral dobiti svojo nadaljevanje.) - Zero 2 (Litva. Ne, tako kot so nad njim navdušeni Latvijci, pa ta kriminalna komedija, zavita z vsemi obveznimi „Tarantino“ vložki, res ni. „Pulp Fiction ali Snatch sta lestvico »kriminalnih zmešnjav« postavila enostavno previsoko …“ sem takrat dejal v opisu filma in mu podaril solidno -3.) - Two Hands (Avstralija. Prvi mednarodni film Heatha Ledgera, ki je pobral vse možne domače nagrade. In kdo je lahko bolj primeren za Aussie kriminalca kot legenda Bryan Brown?) - Matando Cabos (Mehika. Okleval sem med Nicotino in tem filmom, ter se nazadnje le odločil za slednjega. Pravilno, kajti Matando Cabos je veliko bolj pisan, odštekan, zabaven in navsezadnje tudi boljši.) 

Da je ta pod-žanr res zelo popularen je nenazadnje dokazal tudi Okorn s svojim gverilnim produktom Tu pa tam. Kot že rečeno, občutek imam, da sem jih pozabil kar nekaj, predvsem iz Koreje ali Japonske. Lahko pomagate?

2 komentarja:

  1. Duo luo tian shi od Kar Wai Wonga bi tudi lahko bil tarantino like, sicer ga pa še nisem gledal, mi deluje sicer zelo v stilu ostalih filmov.

    OdgovoriIzbriši
  2. O, dobro si se spomnil. Vizualno zelo spretno in "drugačno", vendar se ustavi pri tempu in humorju (je sicer prisoten, ampak še enkrat obrnjen za 180 stopinj). Skupaj s Chungking Express, ki je tudi zgodbeno razdeljen film, sta zelo poetska, zelo počasna, duhovna, otkačena po svoje. Ampak ja, zakaj pa ne. Hvala ti za to.
    K azijskim predstavnikom bi dodal še japonska Monday in Survive Style 5+

    OdgovoriIzbriši