sreda, 26. avgust 2009

Sugar


Naslov: Sugar- Leto: 2008 - Država: ZDA - Žanr: Drama - Dolžina: 120 min. - Režija: Anna Boden & Ryan Fleck - Igrajo: Algenis Pérez Soto, Rayniel Rufino, Andre Holland, Michael Gaston, Jaime Tirelli - imdb

* Anna Boden in Ryan Fleck ustvarjalski par, ki je stal tudi za filmo Half Nelson, sta naSundance festivalu in Independent Spirit Awardsih pobirala le nominacije. Ja, le... in to za najboljši bejzbol film vseh časov.
* Miguel Santos imenovan "Sugar" je vso svoje otroštvo posvetil le bejzbolu. Rad ga igra, pa vendar ta igra pomeni veliko več za njega kot za njegovo družino. Je izhod iz bede. Sugar je namreč iz Dominikanske republike in eden izmed mnogih, ki se “nastavlja” ameriškim skavtom, kateri že od daleč zavohajo “curve ball” ali dober zamah. Tokrat je na vrsti Sugar. V Ameriki se bo lahko izpopolnjeval ter se dokazoval. Kajti Major League ni daleč. Kdo pa ne bi hotel postati novi Sammy Sosa? Ob nerazumljivem jeziku, kulturi, hrani, novi držini in vedno večjem pritisku trenerja, pa pot do cilja ne bo lahka.
* Ko že pomisliš na tipičen razplet “bejzbol” filma, ugotoviš, da je tukaj šport le na stranskem tiru. Pravzaprav film ne vsebuje nobenega prizora, kjer bi bilo pomembno kdo bo zmagal. Sanje, ki so na prvi pogled tako blizu, v realnosti pa tako daleč stran, so me spominjale na naše mlade nogometaše, ki polni upanja in elana v najstniških letih sprejmejo vabilo bogatega in uglednega kluba. Tam pa žalostno spoznajo, da so le eni izmed stotih. Spoznajo, da so le del eksperimenta, pri katerem se uspeh giblje okrog enega procenta. Za ta bogat klub je to dovolj, za naše talente pa čez leto ali dve ostane le sivo povprečje v slovenski ligi.

OCENA: +4

Ni komentarjev:

Objavite komentar