četrtek, 24. januar 2013

V letu 2013: 13x triler/grozljivka


Out of the Furnace

Režija: Scott Cooper
Igrajo: Christian Bale, Zoe Saldana, Woody Harrelson, Willem Dafoe, Casey Affleck




Izredna igralska ekipa, kjer manjka le še Jeff Bridges (saj res, kje pa on hodi?), sicer paradni konj Cooperovega prejšnjega filma Crazy Heart. Tokrat bo Cooper menjal žanr, ter iz propadlega narodno-zabavljača preklopil na bivše zapornike (Bale) in brate, ki se pregloboko zapletejo v mafijske posle. Eden izmed zadnjih filmov, kjer je bil vpleten Tony Scott (producent).
 
 The Counselor

Režija: Ridley Scott
Igrajo:
Brad Pitt, Michael Fassbender, Cameron Diaz, Penélope Cruz, Javier Bardem


 

 Pričakovali smo, da se bo zdaj, utrujen in izmozgan zaradi družinske tragedije ter dolgoletnega projekta Prometheus, Ridley Scott nekoliko oddahnil. Najverjetneje se tudi bi, če se mu na mizi ne bi pojavila ponudba, ki jo ne moreš zavrniti – scenarij Cormaca McCarthyja. Le-ta je namreč želel tudi sam sodelovati pri nastajanju filma, kar se je že zgodilo pri odličnima The Road in No Country for Old Men. Odvetniki v svetu preprodajanj drog bodo spominjali na Grishamove junake postavljene v surovost Traffica. Eden večjih v 2013!

Runner, Runner

Režija: Brad Furman
Igrajo:
Ben Affleck, Justin Timberlake, Gemma Arterton



Zlobni jeziki bi ta trenutek lahko postajali vedno bolj glasnejši. Češ, Afleck se naj raje spravi k režiranju in ne k igranju, za Timberlakeja pa v tem filmskem svetu itak ni prostora. Mene to toliko ne moti, če je film že v osnovi slab, če ga ne bi mogli rešiti niti vrhunski igralci. Vprašanje je, v kateri koš bi zdaj dal novi film Brada Furmana, ki me je pred časom zelo pozitivno presenetil s kriminalko The Lincoln Lawyer? V Runner, Runner bomo izvedeli kaj več o zakulisju internetnih iger na srečo. Da je s tem le hudič, hitro ugotovi tudi Timberlake, ki je za vrnitev izgubljenega denarja pripravljen storiti marsikaj …

Carrie

Režija:  Kimberly Peirce
Igrajo:
Chloë Grace Moretz, Julianne Moore, Judy Greer

 

Zanimivo, Stephen King, kot opevan pisatelj horror romanov, je filmske poklone prejemal predvsem v dramah (Kaznilnica odrešitve, Zelena milja). Sicer obstajajo tudi dobre izjeme in ena izmed njih je zagotovo Carrie. Film iz leta 1976, ki ga je režiral Brian De Palma, je poleg izjemne atmosfere profiliral še igralca, kot sta John Travolta in Sissy Spacek, za katero so se takratna norčevanja sošolcev končala zelo krvavo. Čeprav, konec je res bil svojevrsten, a še najbolj nam je ostala v spominu Carriena fundamentalistična mama, ki bo jo tokrat upodobila Julianne Moore. Novo, modernejšo adaptacijo si upa izpeljati Kibmerly Pierce, sicer avtorka Boys Don't Cry

The Conjuring

Režija:  James Wan
Igrajo:
Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston



James Wan, fant, ki je v svet vpeljal Žago ter posledično vsa njena, vedno slabša nadaljevanja, je k novemu projektu povabil kar isto ekipo, ki jo je nazadnje uporabil v solidnem Insidious. Tako bosta Farmigova in Wilson zopet mož in žena. Oba demonologa, hja Ghostbustera, ki skočita na pomoč, ko imajo drugi nadnaravne probleme. Prve testne projekcije so bile zadovoljive, razočaral je le konec. Za popravek le-tega pa ima Wan na voljo še nekaj tednov …


Jason Statham trojček

Režija: -
Igrajo: Jason Statham


Tako kot vsako leto, nas bo tudi v letu 2013 na vsakem koraku zasledoval Jason Statham. Na sporedu ima najavljene kar tri filme! Medtem, ko bo »najmanjši« (beri: najcenejši) izmed njih Hummingbird, le stežka uspel v svetu – kar pomeni, da bo verjetno tudi najboljši, se v Holivudu veliko stavi na ostala dva. Tako Homefront, kot Parker (zgoraj na sliki z J.Lo) bazirata po knjižnih likih, razlika bo le stran zakona, na katerega se po Statham postavil. Medtem ko bo v Homefront bivši policist, bo v Parkerju poskušal povrniti zadnja leta zapostavljeni žanr – Caper oz. Heist film. Torej, roparski film, kjer se lopovščina smatra kot umetnost.

A Field in England

Režija:  Ben Wheatley
Igrajo: Michael Smiley, Julian Barratt, Reece Shearsmith

 

Redkokateri režiser doživi v tako kratkem času status kultnega ali vsaj tako poželjivega in iskanega, kot to deloholik Wheatley. »The Wicker-Man-sreča-anti-stereotipnega-profesionalnega-morilca« Kill List se še ni niti ohladil, ko se je na sceni že pojavila črna komedija Sightseers. In tam nekje, ko bomo mi končno lahko uživali v Wheatleyjovi komediji, bodo v Angliji že nestrpno pričakovali njegovo črno-belo grozljivko, postavljeno v 17. stoletje.
 
Closed Circuit

Režija: John Crowley
Igrajo:
Eric Bana, Rebecca Hall, Jim Broadbent 


Dokaj prezrti britanski režiser John Crowley (Boy A, Is Anybody There?, Intermission) za svoje projekte sicer dobiva znana, predvsem domača igralska imena, a njegovi filmi nekako tam tudi ostanejo. Nič drugače ne kaže temu filmčku. V njem Rebecca Hall in Eric Bana, kot odvetnika v nekem sojenju terorizmu, ne drhtita le drug ob drugem, ampak tudi za lastna življenja. 

The Last Voyage of Demeter

Režija:  Neil Marshall
Igrajo:
Viggo Mortensen

 

Nisem ravno prepričan, da svet potrebuje še en film o Drakuli, ampak okej, naj bo. Kolikor berem, se vsaj ne dogaja na dvorcu, nekje v Transilvaniji, temveč na trgovski ladji, kjer se prevaža krsta Drakule. Če bo Drakula prav Viggo Mortensen še ni znano, veliko bolj pomemben podatek se namreč skriva v režiserju, ki mu je do zdaj uspelo posneti že tri, trajno zapomnljive horror filme (3D: Doomsday, Dogsoldier in Descent).

Horns

Režija: Alexandre Aja
Igrajo: Daniel Radcliffe, Juno Temple, James Remar

 

Slika zgoraj je nekoliko slabše kvalitete, a če dobro pogledate še enkrat, boste na glavi »Potter« (ja, to se bo ga držalo večno) Daniela Radcliffea, lahko opazili mičkene rogove. Čudaško nadnaravno komedijo s primesmi črnega humorja o rogovih, ki se na glavi Potterja  znajdejo po umoru njegovega dekleta in ki imajo posebne moči za manipulacijo človeka, bo režiral Alexandre Aja, znan predvsem po njegovem prvencu Haute tension.

Stoker

Režija:  Chan-wook Park
Igrajo: Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode

 

Medtem ko drugi dajejo roke na njegovega najznamenitejšega otroka, se korejski režiser Park podaja še v nevarnejše vode, kot je rimejk njegovega Oldboya. Odpravlja se na tuje, osovraženo ozemlje, kot bi drugače lahko rekli deželi, kjer se obetavni “tuji” režiserji pokvarijo oz. prodajo. Po smrti očeta se za Mio Wasikowsko začne skrbeti njen stric, za katerega dekle do takrat sploh ni vedelo da obstaja. Glede na nadaljni zapis osnovne premise: boljše, če bi v nevednosti ostala

Corpus Christi

Režija: Richard Kelly
Igrajo: Édgar Ramírez

 

Do danes še nimamo veliko podatkov o novem filmu Richarda Kellyja. Ja, to je tisti Kelly, ki še do danes uživa bonus kultnosti nabran s pomočjo Donnie Darka. Kasneje se je Kelly sicer trudil (Southland Tales, The Box), a tu smo si verjetno vsi enotni: Kellyju ni več uspelo. »Veteran iz Iraka se združi z bogatim poslovnežem …«, to je vse, kar lahko izvemo iz uradnih zapisov vsebine, če pa bo iz tega nastal spodobna grozljivka, pa bomo videli. »Drugačna« bo zagotovo.

A Most Wanted Man

Režija: Anton Corbijn
Igrajo: Rachel McAdams, Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Daniel Brühlv, Robin Wright


Tudi ta spade pod potencialne hite v letu 2013. Pa pri tem ne mislim na izkupiček pri blagajnah. Še zdaleč ne, velika možnost celo obstaja, da bo nova ekranizacija romana Johna le Carréja finančno popušila. Mi se za takšen morebitni razvoj dogodkov sicer ne bomo sekirali, nam bo važno le eno: Bo Corbijnu (Control, The American) še enkrat uspelo posneti svojevrsten film? Žanrski, pa vendar tako poseben in unikaten? P. S. Hoffman kot vodja »vohunske« (kar je značilnost romanov le Carréja) enote pri zasliševanju morebitnega terorista, zaprtega v Guantanamo Bayu.

10 komentarjev:

  1. The Counselor, A Field in England in A Most Wanted Man so zame najbolj pričakovani. Sicer upam, da se še ostali izkažejo za spodobne izdelke (sploh bi privoščil Kellyju).

    OdgovoriIzbriši
  2. Poleg očitnih favoritov mi je zelo zanimiv novi Crowley,
    pa tudi novi Corbijn je dokaj zanesljiva stava.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uf, rimejk Carrie je zločin, saj gre vsaj zame za eno najboljših shrljivk vseh časov. Okej, glavna igralka raztura, toda vseeno tega ne bi smeli početi.

    OdgovoriIzbriši
  4. ja, ta mala Moretzova ima že lepo število filmov ... Aja, še nekaj za tebe Iztok: Pawn Shop Chronicles (po Running Scared ponovna združitev Walkerja in režiserja Kramerja)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kaj pa Sandler, bo kaj snemal letos? Pa Bay? Za Iztoka mislim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uf, Running Scared je meni zakon film, lepo da si se spomnil na to :)

    Glede Baya, jp, dejansko čakam na Pain & Gain, ki zna biti zelo zabaven. Sandlerja pa bom seveda gledal v Three Mississippi, kjer mu bo družbo delal izjemno zabavni Will Ferrell. No, pa je šel sarkazem.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako šel sarkazem? Saj si enostavno potrdil napisano; da si fan teh obupnih cenenih bedarij namreč.

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako veš, da bo Pain & Gain cenena bedarija? No ja, če pričakuješ Shakespearja, potem verjetno bo, če pa ti je jasno kaj boš dobil, pa ne bi smelo biti panike in bo film ziher kul. In nisem noben fan, je pa res, da mi Bay večkrat da dober razčefuk v kinu, zato s tem nimam težav.

    OdgovoriIzbriši
  9. Trailer namreč ne zgleda slabo, pa tudi igralska ekipa raztura, zato res ne vem zakaj nabijaš in bluziš.
    http://www.youtube.com/watch?v=neyqIN_rUbM
    Si pozabil, da nismo na Filmoljubovem blogu in da tako otročje trollanje ne bo prišlo do izraza.

    OdgovoriIzbriši
  10. Baya imaš med svojimi najljubšimi režiserji, zato dvomim da ne bi bil fan. Enako iz hvalospevov namenjenih njemu sklepam za Sandlerja. Itak sta pa tvoj okus in filmsko znanje na nivoju 5-letnega otroka, zato nima smisla, da nabijaš o tem kdo raztura in kaj ne zgleda slabo. Velika količina videnih filmov še ne prinese znanja.

    Pa še ena pikolovska, nekaj hitreje pride do izraza nekje, kjer je tega manj, kot pa tam, kjer tega ni. Čisto preprosta logika.

    OdgovoriIzbriši