četrtek, 10. januar 2013

V letu 2013: 13x biografija


Grace of Monaco

Režija: Olivier Dahan
Igrajo: Nicole Kidman, Paz Vega, Tim Roth




Film je sicer napovedan za leto 2014, čeprav se snemanje počasi približuje h koncu. Če bo biografija Grace Kelly aka holivudska-zvezda-gre-med-princeske (kneginje), kazala vsaj malo materiala za morebitne nagrade, potem verjamem, da se bo premiera filma zgodila še letos. Tu ciljam predvsem na Nicole Kidman, ki je z upodobitvijo znamenite osebe že dobila oskarja (The Hours), še bolj pa pomaga dejstvo, da je režiserju podobna namera že uspela. Leta 2007 je namreč v zvezde katapultiral M. Cottilard, ki je takrat kot reinkarnacija Edith Piaf v La mome presenetila filmski svet. Princ Rainier III = Tim Roth.
 
Diana

Režija: Oliver Hirschbiegel
Igrajo:
Naomi Watts, Douglas Hodge, Geraldine James


 

Naomi Watts je nedavno izjavila, da tako težke vloge še ni nikoli igrala. Kot Avstralki seveda ni bilo lahko upodobiti ljubljenko nekega drugega ljudstva, še bolj pa zaradi tega, ker biografija ne bo pokukala v „srečne“, kraljeve čase, ampak v Dianina pozna leta, ko se je zabavala z „ljubeznijo svojega življenja“ (kot je sama omenila) Dr. Hasnat Khanom in imela afero z Fayedom. „Propad“ Oliverja Hirschbiegela?

Lovelace

Režija: Rob Epstein, Jeffrey Friedman
Igrajo:
Amanda Seyfried, Peter Sarsgaard, Sharon Stone, James Franco, Juno Temple



Linda Lovelace je bila prva velika zvezdnica filmov za odrasle. Tik (ali je bilo prej?) po aferi Watergate je »Globokemu grlu« dala popolnoma nov pomen. Epstein in Friedman (Times of Harvey Milk) sta se nazadnje v (pre)težkem Howl že posvetila umetnikovem življenju. Tam je v tri krasne pesnil James Franco, ki bo tokrat kar Hugh Hefner, porno starleto pa bo oživela Amanda Seyfried (njena full frontal premiera?).

Queen of the Desert

Režija:  Werner Herzog
Igrajo:
Naomi Watts, Robert Pattinson, Jude Law

 

Če si bo Herzog našel čas med vsemi dokumentarci, ki jih letno posname, si premiero mogoče lahko obetamo že letos. V nasprotnem primeru bo potrebno na biografijo, kjer bo (ponovno v resnični koži) Naomi Watts v vlogi arheologinje, popotnice, pisateljice Gertrude Bell, še nekoliko počakati. Na svojih avanturah se je Bellova najraje potikala po puščavah, kjer je med drugimi srečala tudi Lawrencea Arabskega (Robert Pattinson).

Rush

Režija:  Joseph Kosinski
Igrajo:
Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Alexandra Maria, Lara Olivia Wilde



Nazadnje smo na tem blogu ugotavljali neverjetno podobnost med nemškim igralcem Danielom Brühlom in avstrijsko legendo formule 1 Niki Laudo. Tokrat lepim obraz Jamesa Hunta (Chris Hemsworth), ki je leta 1974 veljal kot največji rival Laude pri osvojitvi naslova svetovnega prvaka. Hunt, kot glamurozen playboy na eni in Lauda – tik po njegovi veliki nesreči - , kot zagrižen stroj za zmage, na drugi strani, sta veljala kot neizprosna tekmeca za prestiž najboljšega. Po nedavnih debaklih režiserja Rona Howarda je ta zgodba prava priložnost za njegovo veliko vrnitev. Hmm, če bi F1 bil bejzbol?


Gotti: In the Shadow of My Father

Režija: Barry Levinson
Igrajo: Al Pacino, John Travolta, Kelly Preston, Ben Foster


Al Pacino, John Travolta in Ben Foster skupaj kot mafijski klan? Sliši se skoraj preveč dobro, da bi lahko bilo resnično. Pa vendar je resnično! In če kdo misli, da je Pacino izven forme, si naj pogleda nedavni You Don't Know Jack, ki ga je posnel Barry Levinson (Rain Man, Sleepers, Wag the Dog). Režiser, ki bo tudi tokrat na delu s spominom na zadnjo mafijsko globalno zvezdo. „The Dapper Dona“ je leta 1996 igral Armand Assante, tokrat ga bo Travolta.

Jobs

Režija:  Joshua Michael Stern
Igrajo: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Matthew Modine, James Woods

 

Še preden se bo prikazala najavljena visoko-proračunska (epska?) biografija Steva Jobsa, se je v vrelišče na hitro vrinil še Ashton Kutcher, ki še vedno hoče dokazati svoje igralske (ne)sposobnosti. Po besedah režiserja Sterna (Swing Vote) se bo zgodba osredotočila na začetek Jobsove kariere oz. na legendo, ki govori o Jobsovi briljantni ideji za biznis, medtem ko je gledal WarGames, zraven pa grizljal jabolko. Premiera kmalu na Sundance festivalu.
 
Devil's Knot

Režija: Atom Egoyan
Igrajo:
Reese Witherspoon, Colin Firth, Bruce Greenwood, Kevin Durand


Že dejstvo, da bo Pam Hobbs igrala Reese Witherspoon, nam pove dovolj o tem, na katerega domnevnega krivca se je obrnil Atom Egoyan. Točno 20 let bo od tega, odkar so v revnem okrožju West Memphisa našli tri umorjene 8-letne fante. Policija je v umorih videla delo satanistov, ter na podlagi načina oblačenja in obnašanja, aretirala tri mladeniče, kasneje znane kot West Memphis Three. Zgodbo obtožencev, ki 20 let pozneje še vedno trdijo v svojo nedolžnost, je odlično povzela dokumentarna trilogija Paradise Lost, to leto pa bo mogoče videti še en dokumentarni film na to temo. Egoyan je vedno bil odličen režiser, še najbolje pa se je odrezal v zelo sorodni temi (izguba otrok), v mojstrovini The Sweet Hereafter.

33 días

Režija:  Carlos Saura
Igrajo:
Gwyneth Paltrow, Antonio Banderas, Óscar Jaenada

 

Zadnja leta so Banderasu baje deževale ponudbe, v katerih so mu vsi po vrsti ponujali vlogo Pabla Picassa. Sam je raje izbral obutega mačka, projekti pa so čakali. Nazadnje se je torej le usmilil in sprejel ponudbo najizkušenejšega, kar Carlos Saura (Cria Cuervos, Tango) zagotovo je. V času med špansko državljansko vojno je nastajala znamenita slika Guernica, kot umetniški protest proti nesmislu vojne. Picasso je za njo potreboval 33 dni.

Fellini Black and White

Režija: Henry Bromell
Igrajo: Wagner Moura, Peter Dinklage, Abbie Cornish, William H. Macy

 

Če bi Henry Bromell posnel svoj prvenec Panic (2000) nekoliko pozneje, bi vsaj s pomočjo internetnega piratstva dosegel svoj uspeh ali vsaj zasluženo priznanje širše publike. Tako pa je film odšel mimo mnogih in Bromell vse do danes ni dobil več prave priložnosti za novi celovečerec. Za razliko od legende Fellinija, ki je v svoji karieri posnel ogromno filmov. Za enega (v bistvu je bil nominiran kar 12x) izmed (Night of Cabiria) njih je bil nominiran tudi za oskarja in ta zgodba je postavljena tik pred podelitvijo teh nagrad, ko je Fellini za 48 ur izginil neznano kam. Znamenitega Italijana bo igral Brazilec Wagner Moura (Tropa de Elite).

Muhammad Ali's Greatest Fight

Režija:  Stephen Frears
Igrajo: Christopher Plummer, Frank Langella, Benjamin Walker

 

Če sem dobro razumel, se Ali v obliki igralca sploh ne pojavil, ampak le skozi arhivske posnetke. Pravzaprav bo njegovo ime služilo le kot politično ozadje, ki se je odvijalo v času vietnamske vojne in Alijevega protesta proti njej. Če se spomnimo … boksar je zavrnil vpoklic k služenju vojaškega roka, za kar je bil ostro obsojen. Sojenje in ves ostali medijski pomp, ki je nastal iz te kočljive zadeve, bo posnel Stephen Frears (The Queen, The grifters, High Fidelity ...).

The Grandmaster

Režija: Kar Wai Wong
Igrajo: Tony Leung Chiu Wai, Ziyi Zhang, Chen Chang

 

Skoraj desetletje dolgo čakanje se počasi približuje h koncu. Wong Kar Wai je končno dokončal svojo dolgo pričakovano biografijo mojstra martial arta. Ja, to ta isti Yip Man, ki je že dobil (celo nadaljevanje) svoj visokoproračunski film. In ravno ta konkurenca je Waiu predstavljala največjo težavo -  The Grandmaster = Yip Man 3? Za tako kultnega režiserja to vsekakor ni predstavljivo, zato bo moral njegov izdelek še toliko bolj prepričati skeptike, ki so raje kot kakšen »karate« film, pričakovali novo mojstrovino v obliki In the Mood for Love.

The Invisible Woman

Režija: Ralph Fiennes
Igrajo: Ralph Fiennes, Felicity Jones, Kristin Scott Thomas


Po moderni adaptaciji Shakespearovega dela Coriolanus, čaka Fiennesa ponovno zahtevna naloga v vlogi režiserja in glavnega igralca. Tokrat ga je fasciniralo ljubezensko razmerje med pisateljem Charlesom Dickensom (45) in njegovo mlajšo ljubico Nelly Terman (18). Razmerje, ki je tudi po Dickensovi ločitvi ostalo prikrito javnosti ...

4 komentarji:

  1. Na vseh prejšnjih 13x sem večino že registriral, pri teh biografskih pa večino prvič registriram.

    Zelo zanimivo branje, hvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ti, tole bo pa super letina, ej. Dodajam še Phila Spectorja s Pacinom in Behind the Candelabra z Michaelom Douglasom, čeprav bosta le na tvju :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Še mnogo več jih je … še o boksarju Duranu, ki ga bo igral Gael Garcia bernal, njegov trener pa bo Robert DeNiro. Pa biografija Jeffa Buckleya, pa Vivaldija, pa zopet Lincoln (2x), pa - pazi to! - Amy Adams bo Janis Joplin (to bo neki eksperimental, ker ima režiser Daniels druge posle v 2013), Kevin Kline bo Errol Flynn, André Benjamin pa Jimi Hendrix!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ker je zdaj napovedan tudi datum premiere - november 2013, ga dodajam naknadno. Zgodba o Julianu Assangu oz. Wikileaksu!
    Prva slika: http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTQxNTYxNTczNl5BMl5BanBnXkFtZTcwMjU0MjAwOQ@@._V1._SX640_SY426_.jpg
    Režiral bo Bill Condon, ki je do zdaj režiral le biografije (Dreamgirls, Kinsey in Gods & Monsters).
    Mogoče tega gospoda z belimi lasmi niti ne prepoznate, a naj vam že namignem, da bo leto 2013 res NJEGOVO. Igral bo namreč v petih filmih. Trije od tega so oskarjevski (btw. tematika naslednjega zapisa) material (The Man Who Sold the World, Twelve Years a Slave in August: Osage County), dva pa ziher hita (Hobbit in Star Trek).

    OdgovoriIzbriši