nedelja, 20. januar 2013

V letu 2013: 13x komedija


Inside Llewyn Davis

Režija: Ethan Coen, Joel Coen
Igrajo: Carey Mulligan, Garrett Hedlund, John Goodman, Oscar Isaac, Justin Timberlake




Brata Coen sta velika ljubitelja tradicionalne folk glasbe. To sta v svojih filmih že velikokrat nakazala. Tokrat se bosta posvetila mlademu kantavtorju, ki si išče svoj glasbeni prostor v Newyorškem Greenwich Villageu v 60. letih prejšnjega stoletja. Po novem, tam kjer se poje v filmu, ni daleč v igralca spreobrnjeni pevec. Slike Justina Timberlakeja (verjetno le stranska vloga) iz snemalne lokacije so svet obkrožile že pred slabim letom zato premiero lahko pričakujemo že na Canskem festivalu. 
 
 The Grand Seduction/The Delivery Man

Režija: Don McKellar/Ken Scott
Igrajo:
Brendan Gleeson, Taylor Kitsch, Liane Balaban/Vince Vaughn, Chris Pratt, Cobie Smulders


 

 

V Quebecu rojeni režiser Ken Scott se je znašel v dilemi, ko se je moral odločiti, kateri rimejk lastnega filma bo režiral. Odločil se je za mlajšega med obema. Pravzaprav je Starbuck star le dobro leto, a na ogromnem uspehu v domači Kanadi se ne sme počivati. Potrebno se je širiti južneje. Logično, ne bom poudarjal, da sta oba rimejka nesmiselna ter popolnoma nepotrebna, pa vendar bi raje videl, če bi se Scott odločil za prenovo komedije La Grand Seduction (2003), ki bo jo tokrat v roke vzel Don McKellar (Goon, Last Night). Ideja je delno izposojena iz izjemne serije Northern Exposure, uvoženega zdravnika pa bo igral Taylor Kitch (John Carter). Starbuck oz. The Delivery Man očeta 530-ih otrok pa Vince Vaughn. Verjetno ne rabim omenjati, da že zdaj priporočam raje originale …

August: Osage County

Režija: John Wells
Igrajo:
Julia Roberts, Benedict Cumberbatch, Abigail Breslin, Ewan McGregor, Meryl Streep, Chris Cooper



Izmed vseh tukaj naštetih komedij ima ta še največ možnosti, da ga bodo kritiki in publika jemali resno. Neverjetno ambiciozna igralska ekipa (tam kjer je Streepova vedno diši po nagradah), adaptacija s Pulitzerjevo nagrado nagrajene igre, disfunkcionalna družina … Vse kar rabi dobri film. Mogoče še najbolj škripa pri neizkušenem režiserju, ki se nam je pred tem predstavil le še s filmom The Company Men. Igra je baje trajala dobre tri ure in kolikor berem, John Wells jo bo le stežka skrajšal. Kar pa niti ni tako slabo.

The Double

Režija:  Richard Ayoade
Igrajo:
Mia Wasikowska, Jesse Eisenberg,Rade Serbedžija

 

Tega bi lahko postavil celo pod kategorijo »osebni favoriti«, ki se ji bom posvetil v naslednjih dneh. Govora je namreč o drugem filmu Richarda Ayoadeja, tvorca simpatične črne komedije Submarine. Že vidim, kako panično izgubljen in nevrotičen bo ponovno Jesse Eisenberg, ko se bo moral soočiti s svojim dvojnikom, karakternim zrcalom samega sebe, ki bo hotel prevzeti svoj/njegov prostor. 

The World's End

Režija:  Edgar Wright
Igrajo:
Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman



Ko samostojna kariera ne gre in ne gre naprej, so tu še vedno prijatelji na katere lahko računaš. Edgar Wright, Simon Pegg in Nick Frost bodo »prijatelje za vedno« ponovili že tretjič. Po Shaun of the Dead in Hot Fuzzu prihaja konec sveta. Verjetno vam je že jasno, kdo bo tisti, ki bo propad civilizacije lahko še rešil? Pozor: hkrati bomo dobili še ameriški odgovor na podobno tematiko z naslovom This Is the End s celotno mlajšo generacijo Frat Pack ekipe.    


Warm Bodies

Režija: Jonathan Levine
Igrajo: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich


Pred tedni, sem le tako iz čistega dolgočasja, stisnil na napovednik zombie komedije Warm Bodies. Seveda so se mi pred klikom na play porajale misli na Zombieland, še bolj pa na Fido. Ne bo rekel, da je Warm Bodies daleč stran, a romantični zombi, ki se zaljubi v svojo žrtev, pa je res nekaj novega. Potem preverim še režiserja ter ugotovim, da je podpisan Jonathan Levine, avtor 50/50 in The Wackness, kar je moja pričakovanja na film še nekoliko povečalo.

About Time

Režija:  Richard Curtis
Igrajo: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy

 

V idejo o potovanju skozi čas vplesti romantiko, nikoli ni bila dobra ideja. Potovanja skozi stoletja odpadejo, kajti fantu je takrat pomembna le ena punca. Tudi Domhnall Gleeson spozna, da v sebi nosi sposobnosti skozi čas spreminjati svojo zgodovino, predvsem pa mu je pomembno osvojiti srce Rachel McAdams – znova in znova. Če ste pomislili na Groundhog Day ali 50 First Dates ste tematsko zelo blizu, film bo namreč režiral Richard Curtis (Love Actually), ki s pocukrano romanco (vsaj angleškega tipa) že ima izkušnje.
 
Her

Režija: Spike Jonze
Igrajo:
Amy Adams, Olivia Wilde and Joaquin Phoenix, Rooney Mara


Pota Charlie Kaufmana in Spike Jonza (Adaptation, Being John Malkovich) so se najverjetneje dokončno razšla. Jonze je ostal sam, kar pa ne pomeni, da je tudi izgubljen. Where the Wild Things Are je že bil začetek, še vedno pa to ni bilo to. Her obeta več, vsaj kar se samega kratkega opisa tiče, ki je tako odbit, da bi lahko prišel tudi izpod peres Kaufmana.

Can a Song Save Your Life?

Režija:  John Carney
Igrajo:
Keira Knightley, Mark Ruffalo, Catherine Keener, Hailee Steinfeld

 

Kam neki se je izgubil John Carney? Najbrž vam to ime ne pove kaj dosti, a če vam namignem, da je to režiser enega najboljših mjuziklov vseh časov Once, potem se boste tudi vi popraskali po glavi ter si z razlogom ponovili moje začetno vprašanje. Da se Carney lahko vrne na stara pota, so prepričani tudi producenti filma, ki so mu tokrat omogočili sila zveneča igralska imena. Hmm, lahko Keira Knightley nadomesti angelski glas Glena Hansarda

The Bling Ring

Režija: Sofia Coppola
Igrajo: Emma Watson, Leslie Mann, Taissa Farmiga

 

Aktualno tematiko o najstniški obsesiji nad bogatimi, znanimi in lepimi se je lotila Sofia Coppola (Lost in Translation, Virgin Suicides), ki to problematiko navije do konca z dogodki, ki so navdihnjeni po resničnih dogodkih. Skupina mladičev po internetu izsledi domove svojih vzornikov z namenom, da jih kasneje oropa. Glavna med frajlami je Potterjeva Emma Watson.  

The Look of Love

Režija:  Michael Winterbottom
Igrajo: Imogen Poots, Stephen Fry, Steve Coogan

 

Že četrto sodelovanje med Winterbottomom in Cooganom (24 Hour Party People, The Trip, Tristram Shandy) bo obrodilo resnično zgodbo pornografskega barona, milijonarja Paula Raymonda. Film, ki je sprva bil naslovljen kot »King of Soho«, a se je zaradi grožnje s tožbo (Raymondov sin pripravlja svoj projekt o svojem očetu) poimenoval v trenutni The Look of Love, bo mogoče videti že ta mesec.

The Heat

Režija: Paul Feig
Igrajo: Sandra Bullock, Melissa McCarthy, Kaitlin Olson

 

Ni me sram, zato bom kar priznal: Bridesmaid (prav tako Paul Feig) mi je bil všeč! Ne dosti, ampak nekaj je na to vplivala tudi stranska vloga Melisse McCarthy. Ja, to je tista komedijantka močnejše postave, ki bo tokrat asistirala Sandri Bullock. Ne spomnim se veliko ženskih verzij buddy filmov, še težje bi bilo najti primer, kjer ta tandem deluje na strani zakona. Napovednik nakazuje komedijo lahkotnega tipa, to pa je tudi vse.

Don Jon's Addiction

Režija: Joseph Gordon-Levitt
Igrajo: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore


Le vprašanje časa je bilo, kdaj se bo Joseph Gordon-Levitt podal tudi v režiserske vode. Njegov prvi izdelek bo vseboval (tipično Gordon-Levitt) vse potrebne elemente majhnega neodvisnega filma, svojevrstnega pod-žanra, ki mu mladi igralec veliko dolguje in ki ga je tudi profiliral med holivudske zvezdnike. Zato ne čudi, da se bo premiera odvila prav na Sundance festivalu. 

2 komentarja:

  1. tudi ni me sram prizanti toda All About Steve v katerme igra Sandra Bullock se mi je dopadel gledano iz vidika,kako katastrofalno slabo je bil sprejet sveda ne devam mu 5 ali 4 zvezdic toda 3 je čisto zadosti in prav zato se mi Sandra izjemno dopade kot komičarka prav tako Melissa kaj pa tisto z Jasonom Batemanom si videl v katerem je McCarthy ali si spustil

    OdgovoriIzbriši
  2. Napovednik Identity Thiefa se mi zdi celo bolj gledljiv kot od The Heat. Primerjal sem oba predhodna filma obeh režiserjev - Bridesmaid vs. Horrible Bosses in tu so pač zmagale družice.

    OdgovoriIzbriši