sobota, 5. januar 2013

V letu 2013: 13x indie


The Disappearance of Eleanor Rigby: Hers/His

Režija: Ned Benson
Igrajo: Jessica Chastain, James McAvoy, Ciarán Hinds, Viola Davis, William Hurt
 

 

Če še niste, potem nujno preverite francoski À la folie... pas du tout (2002), kjer lahko izvemo, kako različna je lahko ljubezen, če na njo gledamo iz dveh različnih zornih kotov. Iz njenega ter njegovega kota. Ned Benson v svojem prvencu gre še dlje. Ta različna pogleda na razmerje ne bo pokazal v enem, ampak kar v dveh filmih. Podnaslovljena z »Hers« in »His«. Prepirala/ljubila se bosta Jessica Chastain in James McAvoy.
 
Sunlight Jr.

Režija: Laurie Collyer
Igrajo:
Naomi Watts, Norman Reedus, Matt Dillon


 

Še vedno ni nič novega, odkar sem nazadnje pisal o tem filmu … Naomi in njen invalidni mož Matt Dillon pričakujeta otroka. Vse lepo in prav, dokler ona ne izgubi službe, zaradi česar sta zakonca prisiljena si poiskati nov prostor ter način za nadaljnjo življenje. Po sliki sodeč, bo Wattsova novo službo našla v lokalu imenovanem Sunlight Jr. (glej napise na majici), a ni rečeno, da jo mogoče čaka usoda, kot jo je doživela Maggie Gyllenhaal v Sherrybaby (po treh letih se vrne iz zapora, z željo, da bi vzpostavila normalen odnos s svojo hčerko), sicer prvim filmom režiserke Laurie Collyer. 

Stuck in Love

Režija: Josh Boone
Igrajo:
Greg Kinnear, Jennifer Connelly, Kristen Bell



Izmed vseh filmov, ki jih bom ta mesec naštel, je ta edini že doživel premiero. Prve kritike Boonovega prvenca so bile več kot solidne. Kronologija enega leta življenja uspešnega pisatelja, njegove bivše žene in njunih skupnih otrok.

Only Lovers Left Alive

Režija:  Jim Jarmusch
Igrajo:
Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt, Anthon Yelchin

  

Popularnost vampirjev ne odneha. Lansko leto se jim je ponovno posvetil Neil Jordan (Byzantium), letos pa so vampirji prodrli v samo srce neodvisnega filma, Jima Jarmusha. Ne gre pričakovati tipičnega vampirskega filma, a že sila “originalno” ime glavnih junakov Adam (Tom Hiddleston) in Eva (Tilda Swinton), nam ne vzbuja prevelikega optimizma.

 Touchy Feely

Režija:  Lynn Shelton
Igrajo:
  Ron Livingston, Ellen Page, Rosemarie DeWitt, Allison Janney



Mesec januar je tudi praznik neodvisnega filma. Le še nekaj dni nas namreč loči do največjega festivala indie filmov Sundance. Redna gostja tega festivala je tudi Lynn Shelton (Your Sister's Sister, Humpday), mojstrica modernega filmskega gibanja, imenovanega Mumblecore. Tudi Touchy Freely bo doživel premiero na tem festivalu, kjer se že izpišejo prvi kandidati za najboljši film leta.


Crystal Fairy

Režija:  Sebastián Silva
Igrajo: Michael Cera, Gaby Hoffmann, Agustín Silva


Zmago na Sundance festivalu je Sebastián Silva s svojim minimalističnim filmom La nana že okusil. Najverjetneje je film takrat pustil velik vtis tudi Michael Cero, ki se je kasneje dogovoril za sodelovanje z režiserjem, čeprav je dogajanje znova postavljeno v Čile. 

May in the Summer

Režija: Cherien Dabis
Igrajo: Alexander Siddig, Hiam Abbass, Cherien Dabis

 

Amreeka (2009) je bil zelo posrečen (delno avto-biografski) prvenec Cherien Dabis, ki se tudi tokrat – čeprav rojena v Ameriki – posveti svojim koreninam oz. zgodbam iz bližnjega vzhoda. Kmalu-nevesta se vrne domov v Jordanijo, kjer se mora soočiti z ločitvijo svojih staršev. 
 
Upstream Color

Režija: Shane Carruth
Igrajo:
Andrew Sensenig, Shane Carruth, Brina Palencia


Shane Carruth je imel leta 2004, po zmagi na Sundance festivalu s filmom Prime, na široko odprta vrata v bogati Holivud. Izbral je drugačno pot, ter se po desetih letih tišine končno vrača tja, kjer je nekoč že bil. Na začetek. V uradno selekcijo letošnjega Sundance festivala. Po napovedniku sodeč, lahko ponovno pričakujemo nekaj drugačnega …

Nymphomaniac

Režija:  Lars von Trier
Igrajo:
Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Connie Nielsen, Willem Dafoe

 

Veliko je že bilo govora o najnovejšem filmu danskega provokatorja Larsa von Triera. Sam je že s samim naslovom napovedal, da bo tokrat še bolj ekspliciten kot v Antichristu, kjer je prav tako igrala Charlotte Gainsbourg. Stellan Skarsgård (Breaking The Waves) že ima »Trier« izkušnje s seksualnimi težavami, kako je biti v Trierovem filmu, pa se počasi uči tudi Shia LaBeouf, ki smo ga nazadnje lahko videli v glasbenem spotu skupine Sigur Rós (slika iz videa).

Meet Me in Montenegro

Režija: Alex Holdridge
Igrajo: Rupert Friend, Deborah Ann Woll, Twink Caplan

 

Še eden izmed majhnih filmov, ki sem ga takoj vzel pod svoje, je tudi In Search of a Midnight Kiss (2007). Tako kot Carruth (Primer), tudi Alex Holdridge ni po tem prvencu ničesar več posnel. Na srečo, je on čakal le 6 let, kar niti ne bo tako hudo, če bo le romanca med propadlim ameriškim pisateljem ter evropsko (potemtakem iz Črne gore?) plesalko, vžgala enako prepričljivo kot pri Iskanju polnočnega poljuba.

Ain't Them Bodies Saints

Režija:  David Lowery
Igrajo: Rooney Mara, Ben Foster, Casey Affleck, Keith Carradine

 

Tega režiserja ne poznam. Do danes je posnel kar nekaj kratkih filmov, ki pa morajo biti izredno dobri, saj je Lowery za svoj prvenec izbral precej zveneča imena. Za Sundance, kjer kotira zelo visoko, celo preveč … Se nam obeta nov Badlands?

Felony

Režija: Matthew Saville
Igrajo: Alex Haddad, Jai Courtney, Joel Edgerton

 

Znova je kriva filmografija režiserja, da ta film sploh omenjam. Sicer je filmografija Savilla dolga le za en celovečerec, ampak avstralski Noise je ostal v spominu. V Felony režiser združi moči z vzpenjajočo zvezdo avstralskega/ameriškega filma Joelom Edgertonom (Warrior, The Think, Zero Dark Thirty), ki je ob glavni vlogi prispeval tudi scenarij.

The Inevitable Defeat of Mister and Pete

Režija: George Tillman Jr.
Igrajo: Anthony Mackie, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jeffrey Wright 


Za razliko od ostali naštetih naslovov, pa me tokratna filmografija režiserja še najmanj navduši. Pravzaprav se ob naslovih, kot so Faster, Notorious ali Men of Honor, lahko vprašamo, zakaj ga sploh omenjam v indie kategoriji? A že pogled na zgornjo fotografijo iz filma mi je dal slutiti, da bo tokrat drugače. Zgodba odraščanja dveh mladeničev, ki se čez poletje morata znajti brez staršev.

1 komentar: