ponedeljek, 14. januar 2013

V letu 2013: 13x kriminalka


The Wolf of Wall Street

Režija: Martin Scorsese
Igrajo: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Jon Favreau




Že peto (če sem dobro štel) sodelovanje med Scorsesejem in DiCapriom se bo ustavilo na Wall Streetu. DiCaprio, kot delniški mešetar z vestjo, bo namreč zavrnil prevarantsko »ponudbo, ki jo ne moreš zavrniti«, kar bo razjezilo bogato korporacijo, John Grisham pa bo ob premieri najverjetneje tožil: »ej, to sem jaz napisal!«. Zanimivo, ob Jonu Favreau in Jonaha Hillu manjka le še kakšen Vince Vaughn in že bi dobili novo Frat Pack veselje.
 
Only God Forgives

Režija: Nicolas Winding Refn
Igrajo:
Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Tom Burke


 

Najverjetneje ni potrebno podrobneje razlagati, kako se je končalo zadnjo sodelovanje med danskim režiserjem Refnom in vedno boljšim GoslingomDrive je v hipu postal kult in eden najboljših filmov leta 2011. Ko se sinopsis začne z »A Bangkok police lieutenant ...”, sprva pomislimo na porazen rimejk Bangkok Dangerous iz leta 2008. No, le brez skrbi. Gosling (še) ni padel tako nizko kot Cage, zato bo tajsko podzemlje, vključno z njihovim popularnim boksom, videti tokrat veliko lepše.

Malavita

Režija: Luc Besson
Igrajo:
Robert De Niro, Tommy Lee Jones, Michelle Pfeiffer



Če smo nekoliko nesramni, bi lahko pojamrali o koncu Bessonove kariere, ki se je zgodila leta 1999. Toliko dobrih stvari nam je pokazal (Leon, The Fifth Element, The Big Blue, Nikita …) potem pa naenkrat nehal režirati. Okej, sam vem, da to ni povsem res, saj sem še pred kratkim omenjal njegovo biografijo The Lady med mojimi stotimi najboljšimi filmi leta 2012. Je pa res, da je nehal snemati težkokategorce s holivudskimi zvezdami. Tokrat bo vse drugače. Dovolj je le, če pogledamo De Nira v trenirki, obkroženega s sumljivimi tipi in že nam je jasno, v katero mafijsko smer bo pihal Besson.

Side Effects

Režija:  Steven Soderbergh
Igrajo:
Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law, Catherine Zeta-Jones

 

Steven Soderbergh je deloholik. V zadnjih petih letih je to že njegov osmi film. Vsak žanrsko drugačen od drugega. Od biografije, eksperimentala, satire, akcije, drame, pa vse kriminalnega trilerja kot je žanrsko opredeljen Side Effect, pred kratkim znan še kot The Bitter Pill. Tablete bo namreč požirala R. Mara, ki ji vrnitev moža iz zapora nikakor ne diši. In če zdaj združimo oba predvidena naslova: grenke tablete prinašajo stranske učinke.

Gangster Squad

Režija:  Ruben Fleischer
Igrajo:
Sean Penn, Ryan Gosling, Josh Brolin, Emma Stone



Še nekaj mesecev nazaj je ta gangsterijada veljala kot resen kandidat pri nominacijah za oskarje. Če že ne kot film ali v kategoriji za režijo (Ruben Fleischer (Zombieland, 30 Minutes or Less)), potem pa zagotovo pri igralcih. Sean Penn kot pobesneli mafijski šef, Gosling kot detektiv … vse to je napovednik obetal. Potem pa mrk. Gangster Squad ne bo dovolj dober, ob hudi decembrski konkurenci pa je možna še izguba. Nočemo še enega Lawlessa v letu 2012, so pomislili studijski šefi ter premiero raje prestavili na začetek leta 2013.


Broken City

Režija: Allen Hughes
Igrajo: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Barry Pepper, Catherine Zeta-Jones


Kako se bo eden izmed bratov Hughes znašel sam, bo moč izvedeti že ta teden. Vsaj v Ameriki, kjer je premiera napovedana za 18. januar. Brata Hughes spadata med najznamenitejše režiserske pare, nazadnje pa sta se solidno izkazala z apokaliptično The Boook of Eli. Po kratkem opisu sodeč (ex-policist proti pokvarjenmu županu) bo Broken City čista NY krimi rutina. 

Dead Man Down

Režija:  Niels Arden Oplev
Igrajo: Colin Farrell, Noomi Rapace, Terrence Howard, Dominic Cooper

 

Vsi so govorili o mrtvem pisatelju, o tetovirani hekerki, o Fincherjevem rimejku … nihče pa o režiserju originalnega Dekleta z zmajskim tatujem. No, osebno mi je Niels Arden Oplev pred tem hitom snemal še boljše filme, kar je vse skupaj verjetno bilo dovolj za vstopnico v Ameriko. Logično, Noomi Rapace je zraven, kot tudi Colin Farrell (desna roka mafijskega šefa) s katerim se bo Švedinja zapletla v želji po maščevanju. 
 
An Enemy

Režija: Denis Villeneuve
Igrajo:
Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon


Priznani kanadski režiser Villeneuve (Polytechnique) je nazadnje močno prepričal s pretresljivo pripovedjo Incendies, v letu 2013 pa načrtuje snemanje kar dveh filmov. Poleg tega je v načrtu še triler Prisoners. V obeh filmih bo Villeneuveu stal ob strani Jake Gyllenhaal. Ta naj bi se tokrat spustil v nenavadno iskanje svoje dvojnika, ki ga je zasledil kar na filmu. Če se iz takšne ideje lahko ustvari napeta zgodba, bomo videli. Sam ga vsekakor z nestrpnostjo pričakujem.

The Tomb

Režija:  Mikael Håfström
Igrajo:
Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, 50 Cent, Jim Caviezel, Vincent D'Onofrio

 

Sylvester Stallone in Arnold Schwarzenegger prvič – brez samoparodičnega afnanja - skupaj na filmu! Že to bi bilo dovolj, da na tem mestu kar končam z opisom. O režiserju ni kaj veliko za povedati. Mikael Håfström (1408, Derailed) je od nepozabnega, domačega Ondskan vedno slabši – upajmo, da se trend ne bo nadaljeval. Švarcija pa bi skoraj lahko zamenjal s Kurt Russellom (glej Tango & Cash). Veselje in groza obenem …

The Canyons

Režija: Paul Schrader
Igrajo: Lindsay Lohan, Gus Van Sant, James Deen

 

Še pred Lohanovo (kot samopodoba svojega resničnega življenja) ali legendarnim režiserjem Schraderjem (Affliction, Blue Collar, Hardcore), bi v ospredje postavil pisatelja Bret Easton Ellisa, ki ga najbolje poznamo po kultnem American Psycho. Pa vendar … tudi po ogledu vseh treh objavljenih napovednikov, še vedno ne razumem namero filma. Se iz nas norčujejo ali pa je vse to le finta? 

Empire State

Režija:  Dito Montiel
Igrajo: Dwayne Johnson, Liam Hemsworth, Emma Roberts

 

Dito Montiel (A Guide to Recognizing Your Saints, Fighting, The Son of No One) je dober režiser. Kar mu ne gre dobro od rok je pisanje scenarijev. Na srečo je to spoznal tudi sam, saj se je pri novem projektu posvetil le režiranju. No, poleg pisanja je Montiel imel še en hendikep. Zahtevno vlogo je dvakrat ponudil C. Tatumu, ki pa tej nalogi obakrat ni bil povsem kos. Tokrat je Montiel Tatuma spregledal, a izbral še slabše. Po njegovem bo v heist drami zagotovo prepričal Dwayne Johnson. Uf, še ena obetavna zadeva za pozabo.

The Call

Režija: Brad Anderson
Igrajo: Abigail Breslin, Halle Berry, Morris Chestnut

 

Preden se je ta teden pojavil prvi napovednik, se je naslov filma glasil The Hive. Vseeno, oba naslova nista najbolj posrečena, zagotovo pa trenutni pove veliko o sami zgodbi. Halle Berry je namreč operaterka, ki vzdiguje telefone, ko se pokliče na št. 911. Jasno, na drugi strani linije sliši ugrabitev – ja, tako kot Liam Neeson v Taken – ter ukrepa podobno kot on fant iz Cellular. Sliši se bebasto, če le ne bi verjel v režiserja. Brad Anderson je nazadnje res nekoliko brcnil v temo (Vanishing on 7th Street), a njegovi ostali izdelki (The Machinist, Session 9, Transsiberian, Happy Accidents) mu dajejo bonusa še za tri slabe filme.

The Railway Man

Režija: Jonathan Teplitzky
Igrajo: Nicole Kidman, Colin Firth, Stellan Skarsgård


Žrtev mučenja v koncentracijskem taborišču med drugo svetovno vojno, se po koncu vojne maščuje svojim mučiteljem … Okej, vsaj en WW2 film na leto, bom dodal. A to še ni vse. Poleg zanimivega režiserskega imena, ki me je nazadnje prepričal z zanimivo sestavljenim Burning Manom, je tu še izredna igralska zasedba, ki bi ob koncu leta lahko prilezla še do kakšne nagrade.

Ni komentarjev:

Objavite komentar