nedelja, 27. januar 2013

V letu 2013: 13x oskar kandidati


The Monuments Men

Režija: George Clooney
Igrajo: George Clooney, Cate Blanchett, Daniel Craig, John Goodman, Bill Murray,  Matt Damon
Nekaj se šušlja, tam na zahodu Amerike, da se podelitev oskarjev planira premakniti na januarski datum, kar bi za sabo potegnilo tudi zadnji rok za prvo predstavitev filma. Če bo tako, me že zdaj skrbi za usodo Clooneyevega novega režiserskega podviga, kajti obeta na veliko, snemanje pa se začne komaj marca.
Čisto možno je, da ste leta 2006, poleg vse filmov naleteli tudi na dokumentarec The Rape of Europa, ki se je poleg vseh grehov nacistov med vojno, spomnil še na njihovo krajo umetnin iz različnih muzejev po Evropi. The Monuments Men bo torej zbirka duca umazancev (z istim številom odličnih igralcev), ki v zadnjih tednih vojne ne bodo pobijali generale, ampak jemali nazaj (ste gledali odličen The Train (J. Frankenheimer, 1964)?), kar je nekoč bilo njihovo – behind enemy lines
 
 The Great Gatsby

Režija: Baz Luhrmann
Igrajo:
Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton


 

 »Snemam ga le zaradi nagrad«, bi lahko bil pošten odgovor Buza Luhrmanna, na vprašanje zakaj znova (že tretjič?) The Great Gatsby? Govora je namreč o ponovni adaptaciji znane knjige Scotta Fitzgeralda, ki se bo lahko bohotila z ogromnim proračunom, odličnimi igralskimi performansi, kostumi, scenografijo, glasbo in ostalimi »manj vrednimi« kategorijami. Prve slike ne nakazujejo drugačnega, modernejšega pristopa k romanu, kot ga je Luhrmann že storil pri Romeo + Juliet, kjer sta z Di Capriom tudi prvič sodelovala. Torej, le čista kič rutina a la Australia? Ne vem no, izmed vseh tukaj naštetih, me še ta najmanj mika … Premiera že v mesecu maju.

Foxcatcher

Režija: Bennett Miller
Igrajo:
Channing Tatum, Steve Carell, Mark Ruffalo, Sienna MillerZa razliko od Akademije, pa se sam ne štejem pod pristaše Bennetta Millerja. Njegov prvenec Capote je sicer bil soliden (predvsem zaradi izjemnega Hoffmanna), kar pa ne bi mogel trditi za bejzbolski Moneyball. Foxcatcher spada pod tiste znane, resnične zgodbe, kjer je (tragičen) konec že znan, pa vendar je zgodba tako fascinantna, da jo je še kako dobrodošlo prenesti na veliki ekran. Zgodba na kratko: »norec« (S. Carell) zgradi telovadnico. Imenujejo jo Team Foxcatcher. Tam trenira tudi ameriška judo (ali rokoborba?) olimpijska reprezentanca. »Norec« (motivi niso znani) ustreli in ubije dobitnika zlate olimpijske medalje Davida Schultza (M. Ruffalo). Dober argument za nagrade: Channing Tatum nima glavne vloge.

Trance

Režija: Danny Boyle
Igrajo:
James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent Cassel

 

Tega sem v »oskarjev« obzir jemal še pred mesecem dni, ko še nisem preverjal kdaj je najavljena premiera (premiera bo že meseca maja) in ko še na voljo ni bilo napovednika. No, napovednik sem sedaj preveril in k tem dodam lahko le eno: Trance ne bo kandidiral za oskarjeve nagrade, pa če se režiser piše Boyle ali ne. Boyle (Slumdog Millionaire, 127 Hours) nas je nazadnje enostavno preveč razvadil, nagrade pa so postale del njegovega dela. Vsaka vrnitev k žanrski povprečnosti je sedaj razočaranje, pa čeprav bi Trance v svojem razredu (heist) lahko izstopal. 

Dallas Buyers Club

Režija:  Jean-Marc Vallée
Igrajo:
Jennifer Garner, Matthew McConaughey, Steve Zahn, Jared LetoKdaj me bodo začeli jemati resno? Vsaj tako je razmišljal Matthew McConaughey, ki je kasneje prišel do neprijetne resnice, da je v Hollywoodu iskan le njegov six-pack in pa južnjaški naglas. Komaj ko se ju reši, bo postal resen igralec … Naglasa se fant najverjetneje nikoli ne bo rešil, zato pa obstaja alternativa pri fizičnih » problemih«. In res, McConaughey je trdno odločen, da bo tokrat to leto njegovo, zato je šel v ekstreme kot jih vidite na sliki (16 kg manj). Postal je Ron Woodroof, bolnik z virusom AIDS, ki mu je zdravstvo napovedalo le še nekaj tednov življenja, s svojimi načini zdravljenja pa je živel še šest let. Nič bolj zdravo ne zgleda Jared Leto, ki je enkrat v lastnem projektu še šel v skrajnost – v obratno smer (Chapter 27). No, tokrat je to predvsem projekt McConaugheyja, ki je film tudi so-financiral ter nabavil uglednega režiserja iz Kanade Jean-Marca Valleeja (C.R.A.Z.Y., Cafe de Flore).


Captain Phillips

Režija: Paul Greengrass
Igrajo: Tom Hanks, Catherine Keener, Max Martini


Uf, kako lepo je videti, če si nadarjeni režiserji zopet vzamejo čas zase. Če kaj sovražim, pa je zapravljanje časa režiserja (Greengrass se je prvič dokazal v Bloody Sunday) s pofukanimi franšizami. Saj Bourne ni bil slab, ampak v taki bogati produkciji, kjer se v delo vmeša nešteto ljudi, lahko režirajo tudi manj talentirani režiserji. Verjetno se spomnite novic iz Afrike, kjer so tako-imenovani somalijski pirati ugrabljali tovorne ladje in za njih zahtevali odkupnine. Hja, bil je čas, ko so Depp in Co. postajali mednarodni. Da to ni še ena Disney zabava, je kaj hitro pogruntal tudi kapitan Phillips s svojo ameriško ladjo Alabama, ko so jo leta 2009 zasedli štirje moderni gusarji. Kako se lahko apolitično posname patriotski film, pa nam je Greengrass že pokazal v filmu United 93. Kapitan: Tom Hanks brez lesene noge.  

Saving Mr. Banks

Režija:  John Lee Hancock
Igrajo: Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell, Paul Giamatti, Jason Schwartzman

 

Si predstavljate, kako neznosno bo preklinjal Tom Hanks, če drugo leto ne bo prejel vsaj ene nominacije za glavno vlogo? Če je v igri že v zgoraj omenjenem filmu, so tu karte še boljše. Ponovno resnična zgodba, a tokrat veliko večji »junak«. Vsaj kar se Holivuda tiče. Sicer se moram takoj popraviti: to ne bo tipična Walt Disney biografija, vsaj kar se tiče njegovega od A do ž življenja. Predvsem bo to zgodba o avstralski pisateljici P. L. Travers (E. Thompson), avtorici nepozabne Mary Poppins, ki jo je Disney studio otrokom prikazal leta 1964. Da so možnosti pri oskarjih velike, priča že dejstvo imenovano The Blind Side. Prav ta film režiserja Hancocka je pred leti popolnoma nepričakovano (ter nezasluženo) pobiral glasove pri članih Akademije.
 
All Is Lost

Režija: J.C. Chandor
Igrajo:
Robert Redford


Pozabite na zahtevnost ali kompleksnost Margin Calla. All Is Lost, najnovejša stvaritev J. C. Chandorja, ki se je nedavno pojavil od nikoder, je totalni zasuk v obratno smer. A one man show na vodi Roberta Redforda, ki bi po kratkem opisu filma sodeč, lahko bil novi Spencer Tracy oz. Starec z njegovim morjem – update verzija. Če tukaj ne bo nagrad … vsaj iz spoštovanja do Redforda.

Los amantes pasajeros

Režija:  Pedro Almodóvar
Igrajo:
Penélope Cruz, Antonio Banderas, Paz Vega

 

Nikoli se nisem štel pod velikega ljubitelja Almodovarjevih filmov. Še najbolj ga cenim zaradi vernosti do samega sebe. Nikoli se ni pretvarjal, zato je vedno ostal lojalen do svoje politike snemanja filmov, ki si jo je pred desetletji sam zastavil. Ker je nova stvaritev napovedana kot komedija lahkotnega tipa, se v tistih najpomembnejših kategorijah pri oskarjevih nominacijah zagotovo ne bo znašel, kot vemo, pa ima garantirano mesto pri »tujejezičnih«. Ali je pilot v letalu, po špansko + cameo nastopi Almodovarjevih muz.

Twelve Years a Slave

Režija: Steve McQueen
Igrajo: Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Michael Fassbender

 

Eden izmed mojih največjih favoritov. Že ta ena in edina slika, ki je trenutno na voljo, je fantastična. Nisem povsem prepričan, če je človek s cilindrom Brad Pitt (baje bo odvetnik) ali ne, a zagotovo bomo videli tudi njega. Čeprav, glavna zvezda filma ne bo on, niti M. Fassbender, s katerim je režiser McQueen že sodeloval pri Shame in Hunger, ampak temnopolti Chiwetel Ejiofor, katerega v sredini 18. stoletja ugrabijo ter ga prodajo kot sužnja. 

Nebraska

Režija:  Alexander Payne
Igrajo: Bob Odenkirk, Bruce Dern, Stacy Keach

 

Na sliki vidimo oba glavna igralca, ki pa se trenutno ne nahajata na vodilnih mestih holivudskih zvezdnikov. Sicer je zgoraj omenjeni kader vreden pozornosti, a to ni to, kar nam je Payne nazadnje ponujal. Vprašanje se seveda postavlja: gre Payne (The Descendants,  Sideways,  About Schmidt) tradicionalno (a rizično) na nagrade ali pa si film snema le zase? Saj veste, tako kot Sam Mendes z Away We Go. Že to, da ga je Payne hotel posneti v črno-beli tehniki (in kar je studio odločno zavrgel) nam lahko kaže na drugo možnost. Sicer pa, nam je itak vseeno. Mirne duše smo lahko prepričani, da bo ta road filmček, v katerem Bruce Dern z njegovim odtujenim sinom (vsi tipični elementi indie filma) prepotuje Ameriko z namenom, da pobere domnevno milijonsko nagrado, več kot odličen.

Knight of Cups +?

Režija: Terrence Malick
Igrajo: Christian Bale, Natalie Portman, Roooney Mara, Teresa Palmer, Antonio Banderas

 

Nekaj čudnega se dogaja z Mallickom. Če je bilo do nedavnega znano, da posname le en film na deset let, je to politiko sedaj popolnoma spremenil. Po The Tree of Life je napovedal snemanje kar štirih filmov (eden izmed njih je dokumentarec). Prvega, To the Wonder, ki se je publiki predstavljal že lansko leto, nihče ni jemal resno. Spregledali so ga, kot če ga ne bi snemal Mallick. Na njega so gledali le kot na (še eno) romantično dramo z Benom Affleckom v glavni vlogi. No, Mallick se glede romantike ne da, zato bo tudi Knights of Cup »romantičen« (romantika na Mallickov način, seveda), v ospredju pa bo tokrat Christian Bale, kar filmu vseeno dodaja večjo vrednost, kot je to bilo govora v To the Wonder. Na slikah vidimo Baleja ob dveh različnih ženskah, nobena izmed njiju pa ni Natalie Portman, ki bo igrala tudi v Mallickovem naslednjem, še neimenovanem filmu, ki je prav tako najavljen za to leto. V tem se bo Portmanova zabavala s Fassbenderjem, Gosling pa z vzhajajočo zvezdo R. Maro – kar pomeni: še en romantični film?

Blue Jasmine

Režija: Woody Allen
Igrajo: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard


Kaj bi zgubljal besede …
Lokacija: New York;
Igralci: preberi si zgoraj;
Zgodba: poglej si zadnjih 30 Woodyjevih filmov;
Oskar za: scenarij;

2 komentarja:

  1. Hvala za post. Bo zanimivo videti, kaj bo iz teh filmov nastalo. Je pa Woody baje še v SF snemal.

    Pa pri zadnjih dveh si se zatipkal pri igralcih oz. režiserju. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za opozorilo, že popravil. Toliko je tega copy/pastenja imena igralcev oz.režiserjev, da včasih kar spregledam, kaj sem že nalepil in kaj še ne:)

    OdgovoriIzbriši