ponedeljek, 7. januar 2013

V letu 2013: 13x sci-fi/fantazijski


Pacific Rim

Režija: Guillermo del Toro
Igrajo: Idris Elba, Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi




Se mi zdi, da bo to en visokoproračunski B izdelek. Brez zvenečih igralskih imen ter z zapletom (da bi obranili pred invazijo tuje rase, človeštvo ustvari nepremagljive robote), ki ga je možno zaslediti le v slabih filmih. Še v najboljšem primeru lahko upamo na za(pre)bavo enega Hellboya. Sicer pa, napovednik je že na voljo …
 
Elysium

Režija: Neill Blomkamp
Igrajo:
Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley


 

E, to pa je že druga zgodba. Trailera niti ne rabim, pa sem prepričan, da bom užival bolj kot ob Pacific Rimu. Kljub Mattu Damonu. Za tako prepričanje je kriv predvsem mladi režiser Neill Blomkamp. Tip, ki je ustvaril nepozabni District 9. Tokrat se je odpravil v leto 2159, ko zemlja - ter revni prebivalci na njej – razpada, medtem  ko se na umetnem planetu bohotijo bogatuni. Za spremembe pa je potreben le en človek …

Gravity

Režija: Alfonso Cuarón
Igrajo:
Sandra Bullock, George Clooney, Basher Savage



Vse slike na netu, na katerih opazimo George Clooneya v astronavtski opremi, so vzete iz Solarisa in ne iz novega filma Alfonsa Cuarona (Children of Men, Y tu mamá también). Vse kar mi je google našel pod »Gravity«, so le medle slike Sandre Bullock, iz katerih je razvidno nekaj modric na obrazu igralke in pa nova frizura. Čeprav postavljen pod »sci-fi« oznako, v Gravity ne bomo videli vesoljskih spak ali kaj podobnega. Po kratkem sinopsisu sodeč, si je najlažje predstavljati situacijo iz Open Water postavljeno v vesolje.

Oz: The Great and Powerful

Režija:  Sam Raimi
Igrajo:
James Franco, Michelle Williams, Michelle Williams, Rachel Weisz

 

Ja, to je ta isti svet, po katerem je tavala že mala Dorothy, le da je tokratno dogajanje postavljeno v čas pred njo. Prequel, tako rečeno.  Spiderman (za starejše Evil Dead) Sam Raimi je hitro dojel, da je Wizard of Oz sveti in ga noben nima pravice rimejkati, zato je tri izgubljene duše raje zamenjal s tremi čarovnicami, psička Totoja pa z čarovnikom Jamesom Francom. Najverjetneje si bom film ogledal v kinu, s svojim otrokom.

 Oblivion

Režija:  Joseph Kosinski
Igrajo:
  Tom Cruise, Morgan Freeman, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko



Joseph Kosinski je the Man za znanstveno fantastiko. Brez primernih priporočil se je leta 2010 lotil rimejka Trona, v naslednjem projektu pa že komandira Tomu Cruisu.  Ta je nekakšna scientološka verzija Wall-Eja – pobiranje odpadkov in samotarstvo na uničeni zemlji, pa take fore. Človeštvo je namreč v vojni s pobesnelimi vesoljci, ki najverjetneje niso gledali War of the Worlds, saj bi tako vedeli, da jih Cruise zmožen uničiti kar sam.


Ender's Game

Režija: Gavin Hood
Igrajo: Asa Butterfield, Abigail Breslin, Harrison Ford, Ben Kingsley, Viola Davis


Kdo bi si mislil, da bo nekoč tako obetavni režiser Gavin Hood (tujejezični oskar za Tsotsi) pristal pri čistih znanstveno-fantastičnih filmih? Po X-Men Wolverinu je sedaj pristal tam, kjer je ob podobnih perspektivah nekoč pristal Paul Verhoeven z B klasiko Starship Troopers. Tudi v Ender's Game namreč leži upanje na mladini. Izurjeni mladini, ki jo na boj proti alienom pripravlja Harrison Ford.

After Earth

Režija:  M. Night Shyamalan
Igrajo: Will Smith, Jaden Smith, Isabelle Fuhrman

 

Sama premisa filma se mi zdi zelo podobna tisti iz Obliviona. Se bojim, da ko bosta Smith sr. in Smith jr. (tudi na filmu zopet vse ostane v družini) zasilno pristala na samotnem (predvsem pa nevarnem) planetu, imenovanem zemlja, še srečala Cruisa, kako se še vedno bori proti predatorjem in ostali zgagi. Aja, na režiserja ne smem pozabiti … rekel bom le: M. Night Shyamalan, za ostalo pa bom raje tiho.
 
The Host

Režija: Andrew Niccol
Igrajo:
Saoirse Ronan, Diane Kruger, William Hurt


Okrog tega filma se vrti le eno ime, ki pa ni ne igralec, ne režiser. Po Twilightu je tudi pisateljica Stephenie Meyer postala zvezdnica Holivuda. The Host je prvo delo pisateljice po Belli, kar je dovolj velik garant za finančni uspeh. Najstniški Body Snatchers bo režiral Andrew Niccol (Gattaca, In Time), ki drugo kot sci-fi itak ne snema.

Winter's Tale

Režija:  Akiva Goldsman
Igrajo:
Russell Crowe, Will Smith, Colin Farrell, Jennifer Connelly

 

Za Akivo Goldsmana je to režijski prvenec. Za človeka z zlatom v imenu, najverjetneje ni težko prepričati igralce, kot so Russell Crowe, Will Smith ali Colin Farrell, da se mu pridružijo na fantazijski dogodivščini, postavljeno v 19. stoletje.

The Colony

Režija: Jeff Renfroe
Igrajo: Laurence Fishburne, Kevin Zegers, Bill Paxton

 

Jeff Renfroe je do danes posnel dva čisto odpičena filma. Žal je od tega minilo že kar nekaj časa, zato bo po mojem The Colony čisto nasprotje filmoma One Point O in Civic Duty. Veterana (odpisana, kmm) Fishburne in Paxton se spopadeta še z hujšo grožnjo, kot je ledena doba, ki je prebivalce zemlje preselila pod površje zemlje.

Under the Skin

Režija:  Jonathan Glazer
Igrajo: Scarlett Johansson, Paul Brannigan, Robert J. Goodwin

 

Ta črnolaska v kožuhu je Scarlett Johansson, ki je »Pod kožo« sicer Nezemljanka na lovu za svežim ljudskim mesom, ki na njenem planetu velja kot specialiteta. Ob tem predvidevamo, da se je Scarlett tik po pristanku naselila v telo (zaužite?) zemeljske kurbe, ali pa se na njenem domačem planetu neprenehoma predvaja Pretty Woman. Ja, sam sinopsis se sliši zelo butasto. Skoraj za bojkot, če za kamero ne bi stal Jonathan Glazer, avtor zelo solidnega Sexy Beast in malo manj solidnega Birth.

The Congress

Režija: Ari Folman
Igrajo: Robin Wright, Paul Giamatti, Kodi Smit-McPhee, Harvey Keitel

 

To sliko sem na blog zalepil že leta 2010 in do danes novih slikic še ni bilo. Zagotovo je to slab znak, pa čeprav si možakar, ki ima pod kapo mojstrovino kot je Vals Im Bashir. Kot lahko vidite, se je Folman ponovno odločil za podobno tehniko vizualnih podob, le iz resnične zgodbe je prešaltal na čisti sci-fi.

Beautiful Creatures

Režija: Richard LaGravenese
Igrajo: Alice Englert, Viola Davis, Jeremy Irons, Emma Thompson


Nekdo mora zapolniti luknjo, ki jo je pustil Twilight. Kakšna ljubezen med mladimi pa je to, če vsaj eden nima nadnaravnih sposobnosti? No, ne se bati. Niso vampirji, čarovnice so. Lepše zapakirano serijo Sabrina bo režiral Richard LaGravenese, ki me je pred leti prepričal z Living Out Loud, potem pa rutinsko posnel še Freedom Writers in P.S. I Love You

1 komentar:

  1. hvala za vse odlične prispevke. moj najljubši blog!

    OdgovoriIzbriši