sreda, 2. januar 2013

V letu 2013: 13x drama


The Zero Theorem

Režija: Terry Gilliam
Igrajo: Christoph Waltz, Matt Damon, Tilda Swinton, Ben Whishaw 



Zgodba o hekerju na lovu za razlogom človeške eksistence (+ ženska, ki bi naj to preprečila) in neprepoznaven M. Damon (slika zgoraj). Tipično  T. Gilliam

Serena

Režija: Susanne Bier
Igrajo:
Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Toby Jones


 

Enkratna danska režiserka Susanne Bier (Hævnen,  Efter brylluppet,  Things We Lost in the Fire,  Brødre ) v času velike depresije, kjer se Cooper boji za svojo nasledstvo imperija. Krivec: neplodna Jennifer Lawrence (po letošnjem Silver Linings Playbook ponovno skupaj!).

Lowlife 

Režija: James Gray
Igrajo:
Marion Cotillard, Jeremy Renner, Joaquin Phoenix

 
  
(o tem že pisal (copy/paste)) Kdo drug bo prepričal Joaquin Phoenixa v konec obetavne raperske kariere, kot njegov prijatelj James Gray? Režiser, ki je s Phoenixom sodeloval že v Two Lovers, We Own the Night in The Yards se bo tokrat prvič v njegovi karieri vrnil v preteklost. V čase, ko so ljudje polni upanj, iz ladje cedili sline proti kipu svobode. Na eni izmed takih ladij je tudi Marion Cotillard, ki pa se zaplete z nekim čarovnikom (Jeremy Renner).

Ayer no termina nunca

Režija: Isabel Coixet
Igrajo:
Javier Cámara, Candela Peña

  

Do tega trenutka je španska (katalonska) režiserka Isabel Coixet (Elegy, Map of the Sounds of Tokyo, The Secret Life of Words, My Life Without Me – vse toplo priporočam ) snemala bolj ali manj po principu „ljubezen nam je vse v pogubo“. Ni se mi ljubilo prevajati z googlom, o čem bo govora v njenem najnovejšem filmu - po dolgih 15 letih snemanem ponovno v čisti španski produkciji - , a sodeč po slikah se ne bo razlikoval mnogo od prejšnjih del režiserke. V tem letu še režiserka načrtuje snemanje drugega filma z naslovom Panda Eyes (glavna vloga Claire Forlani).

 Child of God

Režija: James Franco
Igrajo:
  James Franco, Tim Blake Nelson, Jim Parrack

 

Izredno delaven (trenutno režira tri filme!) James Franco se počuti dovolj zrelo celo za ekranizacijo romana Cormac McCarthya (The Road, No Country for Old Men). Glavno vlogo samotarja, ki se odloči živeti v jami, si je podelil kar samemu sebi.

The Butler

Režija: Lee Daniels 
Igrajo: Alan Rickman, John Cusack, Robin Williams, Liev Schreiber


Že danes osumljen kot potencialni hit pri podelitvi oskarjev leta 2014. Zgodba o služabniku, zaposlenemu v Beli hiši, ki je bedinal kar osmim predsednikom ZDA. Režija L. Daniels: Precious, The PaperBoy. Vrnitev W. Oprah, butler bo F. Whitaker ali T. Howard (na sliki), predsedniki pa vsi zgoraj omenjeni igralci.

Safe Haven

Režija: Lasse Hallström 
Igrajo: Cobie Smulders, Julianne Hough, Josh Duhamel

  

Vedno bolj pocukrani Lasse Hallström (What's Eating Gilbert Grape, Chocolat , The Cider House Rules, The Shipping News, Hachi … ) bo ponovno dosegel dno (to mu je že uspelo z Dear John), ko bo še enkrat posegel po romanu kičastega N. Sparksa.
 
Labor Day

Režija: Jason Reitman
Igrajo:
Kate Winslet, Josh Brolin, Tobey Maguire

 

Še ena vroča zadeva v smislu kipcev, bo nov film izredno uspešnega Jason Reitmana (Up in the Air, Juno, Young Adult, Thank You for Smoking). S Kate Winslet, kot mlado mamico, ki ponudi zatočišče pobeglemu kaznjencu, bo zagotovo posegel po kakšni nagradi.

How I Live Now

Režija: Kevin Macdonald
Igrajo:
Saoirse Ronan, Tom Holland, George MacKay

  

Saoirse Ronan je ameriško dekle na počitnicah v Angliji, kjer se s svojo družino naenkrat znajde sredi vojne. Režiser Kevin Macdonald obeta:  The Last King of Scotland, State of Play, The Eagle.

Tracks

Režija: John Curran
Igrajo: Mia Wasikowska, Adam Driver, Emma Booth

 

Najverjetneje ne ve niti sam Curran, kako se je lahko zgodil takšen zmazek po imenu Stone? Govorim o režiserjevem prejšnjem filmu, v katerem sta se romantično spogledovala E. Norton in R. De Niro. O razočaranju govorim zaradi tega, ker je Curran pred tem posnel meni oba zelo všečna filma  The Painted Veil in We Don't Live Here Anymore. Verjamem, da bo Tracks (dekle na poti skozi puščavo) šel po stopinjah slednjih, za kaj takega pa bo veliko ležalo na mladih plečih Mie Wasikowske.

Breathe In

Režija:  Drake Doremus
Igrajo: Guy Pearce, Felicity Jones, Kyle MacLachlan

 

Zmagovalec pred dvema letoma na Sundance festivalu Drake Doremus, kjer je žirijo prepričal z ljubezensko dramo Like Crazy, nam tokrat prinaša podobno romantično zgodbo v kateri bosta ljubimca Pearce in Jonesova. Tudi tokrat premiera čez nekaj tednov na Sundanceu.

The Third Person

Režija: Paul Haggis
Igrajo: Mila Kunis, Liam Neeson and Olivia Wilde, James Franco, Adrien Brody, Casey Afleck, Kim Basinger

 

Tri ljubezenske zgodbe, v treh različnih mestih (Rim, Pariz in New York). Če se bodo zgodbe prepletale, kot v Haggisovem (The Next Three Days,  In the Valley of Elah) filmu Crash, za katerega je prejel tudi oskarja za naj film leta, še ni znano. Po slikah sodeč, je znan vsaj en ljubezenski par: Liam Neeson + Olivia Wilde. 

Maps to the Stars 

Režija: David Cronenberg
Igrajo: Viggo Mortensen, Rachel Weisz, Robert Pattinson


Za tega nisem ravno prepričan, če bo končan še v tem letu. Sicer je Cronenberg o novem projektu govoril že ob premieri Cosmopolisa oz. o tem, da bo tudi v Maps to the Stars (Holivud satira?) igral Pattison, predvsem pa ponovno Viggo Mortensen (Eastern Promise, History of Violence, A Dangerous Method), ki je zadnja leta postal kar Kanadčanova muza. (slika je simbolična)

4 komentarji:

  1. V mesecu januarju sledi še 9 podobnih prispevkov. Skupno torej 13x10!

    OdgovoriIzbriši
  2. Se moram strinjati s filmoljubom! Lepo, da nam spet širiš obzorja.

    OdgovoriIzbriši
  3. *dodan še novi Cronenberg. Sedaj je št. 13 popolna ... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. imam spet to Cronenberg fascinacijo in sem se odločil te mesece nameniti njegovim kultnim filmom vsekakor se novega veselim toda me muči ta novodobni filmi vem,da se moraš sprenijati in je tudi dobrodošlo a se mi ne zdijo ti njegovi novi prav nič posebni ne razumi me narobe ti njegovi sodobni so izredno kul in vsak posebej odlične film ( History of Violence,Eastern Promises, A Dangerous method) prav vsi odlični in vsi se znajdejo na mojih osebnih lestvicah za posamezno leto najboljših filmom toda,ko dobim učitek neke časovne distance ko jih pogledam na daljššo razdaljo časovno zbledijo zato osebno najbolj stavim na njegovo obdobje ustvarjanja v 80 in začetku devedestih ( Scanners, The Fly, Videodrome,Naked Lunch in pa tudi Crash) in če moram trenutno izbrati njegov moj najljubši pa zagotovo z težkim srcem,kr morem rangirati da pa filmu Naked Lunch vsekakor pa se veselim nadaljnih njegovih ustvarjanj

    OdgovoriIzbriši