sreda, 16. januar 2013

V letu 2013: 13x akcija


World War Z

Režija: Marc Forster
Igrajo: Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse




Istega dne, ko je NK Maribor v Glasgowu z muko odnesel pozitivni rezultat, se je na drugi strani mesta snemal drugačen propad dolgoletne tradicije. Tradicije človeštva. Ne morem se odločiti, kje tiči večji razlog za tako velika pričakovanja na sam film. V popularni, istoimenski knjigi Maxa Brooksa? V režiserju Fosterju (Monster's Ball, Stranger Than Fiction, The Kite Runner, Quantum of Solace), ki sodi med najboljše svojega faha? V imenu glavnega igralca (pride Angelina Jolie na sarajevski štant ter naroči: "zame burek in za Brada pita":))? Ali pa so za ves hajp krivi le zombiji? Ja, to bo.
 
The Lone Ranger 

Režija: Gore Verbinski
Igrajo:
Johnny Depp, Armie Hammer, Tom Wilkinson, Helena Bonham Carter


 

Johnny Depp še vedno ne more preboleti »Burton« sindroma, kar pomeni, da bo spet v vlogi maškare, kot karikatura samega sebe. Že od leta 1933 se na vseh mogočih medijih prikazujejo legende o Lone Rangerju in njegovem zvestem spremljevalcu, Indijancu Tontoju. Ikoni divjega zahoda, so sposobni primerno unovčiti le v Walt Disney studiu, zato lahko pričakujemo mastno propagandno mašinerijo. Dobre izkušnje z Deppom (Pirati) že imajo, zato so raje nabavili še istega režiserja.

Jack Ryan

Režija: Kenneth Branagh
Igrajo:
Chris Pine, Kevin Costner, Keira Knightley



Po Alecu Baldwinu (The Hunt for Red October), Harrison Fordu (Patriot Games) in Benu Aflecku (The Sum of All Fears) je tokrat na vrsti Chris Pine. Štirje igralci, ki so imeli možnost preizkusiti se v koži agenta Jacka Ryana, knjižnega lika pisatelja Toma Clancyja. No, če še vedno razmišljate, kdo za vraga sploh je Chris Pine, vam bom razkril moje spoznanje google zadetkov: ne vem, kdo je Chris Pine. Poznam pa večino ostalih njegovih sodelavcev pri filmu in zraven razmišljam, da me vedno bolj skrbi za režisersko kariero Kennetha Branagha. 

The Last Stand

Režija:  Steven Soderbergh
Igrajo:
Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Johnny Knoxville

 

Prvega izmed prestopnikov na temno stran bom omenil Jee-woon Kim (I Saw the Devil, The Good, The Bad, The Weird, A Tale of Two Sisters … ). Govorim o množičnem preseljevanju odličnih korejskih režiserjev v Holivud. Ne, to nikakor ne more biti dobro. Pa čeprav je to prvi veliki come back Arnija. Že primer Johhny Knoxvila, ki bi v korejski različici deloval duhovito in odbito, tukaj pa je le nadležen in umeten, je dovolj očiten. Sodim po nekaj minutnem napovedniku, ki ga je moč videti že lep čas, saj se premiera kmalu bliža tudi v Sloveniji.

A Good Day to Die Hard

Režija:  John Moore
Igrajo:
Bruce Willis, Jai Courtney, Patrick Stewart, Mary Elizabeth Winstead



O tem ne mislim na veliko filozofirati. To bo peti del Die Hard franšize. Bruce Willis je zraven. Režiser Moore (Omen, Flight of the Phoenix, Max Payne) je na rimejke, nadaljevanja in ostala sranja navajen, kajti kaj drugega sploh ne zna posneti. Navedel bi le še podatek, da se tokrat Willis seli na tuje in sicer v Rusijo, kar se mogoče sliši eksotično, mi pa vemo, da je selitev v Evropo le izgovor za zniževanje stroškov. 


Snitch

Režija: Ric Roman Waugh
Igrajo: Dwayne Johnson, Susan Sarandon, Jon Bernthal


Se še spomnite zaporniškega Felona izpred petih let? Takrat je povsem nenapovedano skoraj povrnil izgubljeni karieri Kilmerja in Dorffa. Okej, skoraj in prav zaradi tega ju tokrat ni več zraven, ampak imeni (The Rock in S. Sarandon), ki v tem biznisu še nekaj veljata. Tudi tokrat se Ricu Romanu Waughu po glavi niso motale preveč bistre ali originalne ideje (da bi rešil sina iz zapora, gre oče pod krinko), a to nas ne bo motilo, če bomo nad končnim izdelkom še enkrat tako pozitivno presenečeni. 

Olympus Has Fallen

Režija:  Antoine Fuqua
Igrajo: Gerard Butler, Angela Bassett, Robert Forster, Ashley Judd, Aaron Eckhart

 

Če ste mogoče zasledili, da se pripravlja film o napadu na Belo hišo, vas moram opozoriti, da najverjetneje ni bilo govora o tem filmu, ampak o novem izdelku Rolanda Emmericha z naslovom White House Down. Brez skrbi, tudi ta bo poln akcije. Za kaj takega bo poskrbel Antoine Fuqua (Training Day, Brooklyn's Finest, Shooter … ), ki svojim likom - za razliko od Emmericha - še pristavi nekaj globine in širine. Gerard Butler, Morgan Freeman ali Melissa Leo se znajo dobro raztegniti, vprašanje je le, če bodo uspeli preprečiti teroristični napad na dom B. Obame.
 
Welcome to the Punch

Režija: Eran Creevy
Igrajo:
James McAvoy, Mark Strong, Andrea Riseborough


Nekaj let nazaj se je v angleški underground filmski sceni pojavil Shifty. Mikro-buđetni socialni realizem povezan s preprodajo mamil. Welcome to the Punch se lahko pohvali z nekoliko večjim proračunom, saj si je lahko privoščil imeni kot sta James McAvoy (kot policist na preži) in Mark Strong (kot lopov na begu). Uf, ravnokar pogledal napovednik … ni me prepričal. 

2 Guns

Režija:  Baltasar Kormákur
Igrajo:
Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paula Patton, Bill Paxton

 

Islandski režiser Baltasar Kormákur ima dve različni karieri. Ena je domača – intimno avtorska (Djúpið, 101 Reykjavík, Mýrin … ), druga je tuja – preračunljivo profesionalna (Contraband, Inhale). 2 Guns spada v to drugo. Po smrti Tonyja Scotta bomo nekako pogrešali vse te »vsako-leto-isto« trilerje, ki jih je snemal z Denzel Washingtonom. In prav v Kormákuru bi Washington lahko našel novega partnerja za nadaljevanje te uspešne tradicije. 

Oldboy

Režija: Spike Lee
Igrajo: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Samuel L. Jackson

 

Po vseh dolgih prepričevanjih Spike Leeja, naj si ne dela sramoto in naj pusti moderno mojstrovino pri miru, se NY režiser ni dal zmesti. Odločno je šel v boj po rimejk korejskega filma, ki je, vsak tako se mi zdi, že od začetka obsojen na propad. Okej, v podobnih situacijah obstajajo tudi pozitivne izjeme (glej: The Departed). Josh Brolin bo tisti, ki bo 15 let zaprt v tesni sobi, Elizabeth Olsen pa bo … heh, ne bom spoilal, čeprav dvomim, da še kdo ni videl originala. 

The East

Režija:  Zal Batmanglij
Igrajo: Ellen Page, Alexander Skarsgård, Julia Ormond, Brit Marling

 

Težko verjamem, da bo tukaj govora o »akciji«, kot jo poznamo ali pričakujemo. Dovolj bo le pogled na režiserjevo prejšnjo delo Sound of My Voice (2012), kjer je največja akcija bilo sedenje po turško. Scenarij za film bo tudi tokrat prispevala Brit Marling (Another Earth), ki bi ji tokrat lahko uspel zares velik skok med glavne zvezde Holivuda. Eko-teroristi napadajo!

Mad Max: Fury Road

Režija: George Miller
Igrajo: Tom Hardy, Nicholas Hoult, Charlize Theron

 

To pa ni lepo. Šele pred kratkim so fantje iz produkcije objavili novico, v kateri so naznanili premik datuma premiere na leto 2014. Dobro no, na povratek Rockatanskyja smo čakali 17 let, zdržali bomo tudi še eno leto. Na dveh najpomembnejših mestih se je zgodila (le) ena sprememba. Režiser Miller ostaja isti, zato pa bo manjkal Gibson. Pa kaj, najboljša možna izbira Tom Hardy si je do zdaj že ozdravil prehlajene glasilke, za katerimi je bolehal med snemanjem Batmana. Sicer pa, bolj je Max tiho, bolj je Mad. Aja, sem kdaj že omenil, da je Mad Max 2 moj najljubši (ne najboljši) film ever

Lone Survivor

Režija: Peter Berg
Igrajo: Eric Bana, Ben Foster, Alexander Ludwig


Ubogi Peter Berg. Po njegovih besedah, je vlogo režiserja za film Battleship sprejel le iz finančnih razlogov. Žrtvoval je svoje dobro ime za milijon razlogov, ki naj bi mu omogočili realizirati njegov sanjski projekt. Lone Surviver je resnična zgodba postavljena v Afganistan, kjer peščica marincev doživi drugi del Black Hawk Downa. Črnci ali talibani, to pa je na filmu itak vseeno. Vsi so slabi, le naši fantje (zavidanja vredna skupina znanih glumačev) so najboljši. 

5 komentarjev:

  1. Si mislim ja, kaj te je nasmejalo ... Glede tega, kaj je najboljše ali najljubše ne mislim niti razpravljati, ker si sam napisal dovolj logičnih stvari, da bi še k temu sploh lahko kaj dodal. Citiral bi še le Katanca in ga primerjal z našo filmsko blogosfero: "vsi s(m)o nogometaši (kritiki), ne obstajajo stari ali mladi (izkušenost s količino gledanja filmov), le dobri ali slabi (to pa si vsak bralec sam določi, kaj je njemu primerno branje). Teorijo, v kateri št. gledanosti (ali občasna pozitvna podpora s strani komentarjev) določa kvaliteto, pa spodbijajo že Modrijani (in vsa ostala umetno grimazna, neumno zibajoča se, jokajoča se za materjo in toplim domom, goveja srenja) in MTV reality showi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bullet to the Head bo kul, je pa letnica 2012.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma ja, samo izide februarja, kar pomeni, da je 2013 dejansko, no ja, razen če šteješ predpremiero v Rimu novembra :)

    OdgovoriIzbriši
  4. To, da delajo ameriški rimejk Oldboya je pa res sramota. Fuj in fej. Ne bom ga gledal, raje še parkrat pogledam original, ki je zares izjemen.

    OdgovoriIzbriši