petek, 15. oktober 2010

The Loved Ones, Kimssi pyoryugi, Lourdes, After.Life, The Disappearance of Alice Creed

The Loved Ones (Sean Byrne)

Mnogokrat smo se že lahko prepričali, kako šablonsko potekajo maturantski plesi v Ameriki. Čisti dolgčas. Kot kaže se v Avstraliji ob takšnih priložnostih zabavajo drugače. Večer, ki ostane v spominu za vse večne čase. Dobro no, tudi avstralska mladina se ta večer načička z oblekami, škorenjčki in kravatami, in prav tako se slikajo in zaljubljeno plešejo. Vseeno pa si dolgolasi mladenič ni predstavljal preživeti tega večera z njegovo oboževalko, s svojim novim tastom (po Mum & Dad, smo sedaj dobili Daughter & Dad) ter z noži pribit ob stol in z veliko luknjo v čelu. Če sem že pri tem… ste vedeli, da če ti kdo z bormašino vrta luknjo v lobanjo, se iz svedra začne kaditi?
OCENA: 4



Kimssi pyoryugi - Castaway on the Moon (Hae-jun Lee)

Korejski Tom »FedEx« Hanks se za svoj brodolom ne more zahvaliti ne letalu, ne ladji, ampak svoji norosti. Kot vemo, nori pa imajo včasih tudi srečo. Ta norost (poskus samomora) namreč našega junaka naplavi na samotni otok, katerega bi Robinson Crusoe takoj vzel za svojega. Sicer pa sem že dovolj povedal z besedo »korejski«... Ne, goli otok ne leži v kakšnem oceanu, ampak kar na sredini reke Han. V centru Seula. 100 metrov od civilizacije. Nič lažjega, če se seveda ne bojiš vode. Takrat pa te lahko reši le prav tako fobični Petek v ženski obliki. Originalno, zabavno, Korejsko!
OCENA: 4



Lourdes (Jessica Hausner)

Če trenutno duhovno romanje zgleda tako, potem sem tudi jaz letos »romal« na počitnice. Kajti sveti kraj v Lourdesu, kamor se letno odpravi na milijone vernikov, se komercialno nič kaj ne razlikuje od hrvaške obale. Hoteli ležijo eden na drugem, na vsakem koraku stojijo štanti s spominki, kjer je moč zapraviti še tiste zadnje evre, nepopisna gneča avtobusov z obiskovalci... Heh, svetost se iz leta v leto kvari, zato je bilo za pričakovati, da se bo čudež zgodil prav tistemu, ki pred spanjem ne moli.
OCENA: -3




After.Life
(Agnieszka Wojtowicz-Vosloo)

Na tej mrliški mizi, na kateri se znajde zmedeno hladna C. Ricci, bi morali raje postaviti tistega, ki je do L. Neesona in C. Ricci prišel z ideji: "Hej Liam, bi le nekaj mesecev po smrti tvoje žene igral mrliškega oglednika, ob tem pa bi to bil še najslabši film tvoje kariere?" In ideja št. 2: " Christina, predolgo si oklevala z goloto, sedaj pa boš naga celoten film v najcenejšem filmu tvoje kariere, katerega itak nihče ne bo gledal«.
OCENA: -2




The Disappearance of Alice Creed (J Blakeson)

Uf, kako vrhunsko so posnete prve minute tega minimalističnega trilerja z otoka. Čisto brez besed, natančno planirano in odločno, si dva sumljiva tipa urejata prostor, v katerem bo čez nekaj dni zaprta ugrabljena Alice Creed. Sledi sicer nekaj tipičnih »če hočem obdržati napetost, moram pretiravati« prijemov, z nekaj tipičnimi »počasi izgubljam živce« liki, a še vedno dovolj prepričljivo in nadpovprečno.
OCENA: 4

Ni komentarjev:

Objavite komentar