torek, 26. oktober 2010

Animal Kingdom, Tangshan dadizhen, Holy Rollers

Animal Kingdom (David Michôd)

Moja končna ocena bi bila sigurno višja, če ne bi bilo teh pričakovanj. Pričakovanja pa so po Sundance nagradi za naj „tuji“ film in po ocenah avstralskih kritikov, ki so film slavili kot enega najboljših zadnjih let, bila zares visoka. Ne bom rekel, da me je razočaral kot podoben Little Fish. Animal Kingdom je vrhunsko posneta in odlična odigrana kriminalka. K temu sigurno pripomore tudi temačna in depresivna atmosfera, ki pa na trenutke preveč zaide v arty počasne vode. Če k temu prištejem še nekaj malo verjetnih oz. nelogičnih situacij, pa se pred oceno pojavi še minus.
OCENA: -4



Tangshan dadizhen - Aftershock (Xiaogang Feng)

To je bilo za pričakovati še pred premiero filma. Aftershock je podrl vse letošnje rekorde v kitajskih kinih. Pa ne samo zato, ker je to delo avtorja odličnega Assembly. Od filma katastrofe v katerega je vloženo ogromno denarja, se to tudi pričakuje. Še posebej, če je govora o na Kitajskem tako znanih potresih. Takrat zgodba ne rabi biti niti fikcija, ampak le resnična zgodba. Eden izmed najbolj tragičnih potresov se je zgodil leta 1978. No, potres ni sprožil le tragike, ampak tudi patriotsko melodramo, ko je odcepil dvojčka na dve poti življenja in ju trideset let pozneje zopet ponovno združil.
OCENA: +3




Holy Rollers (Kevin Asch)

"Obnašaj se normalno, in zgledaj kot žid". To je celotna lekcija, ki jo je moral obvladati ortodoksni Jesse Eisenberg (nekoč bo igral Jezusa), ko naivno, kot mula šverca "zdravila" iz Amerike v Evropo. Holy Rollers je po Winter's Bone moj drugi Sundance film iz sekcije nominirancev za glavno nagrado. Hja, po oceni sodeč, bi po moje moral zmagati celo ta filma, a takrat bi Redford lahko svoj "spodbujajmo inovativnost in originalnost" festival takoj ukinil
OCENA: 3


1 komentar:

  1. Škoda, res, da tole Životinsko carstvo ni malo bolj poskočno, da nima malo več takšnih napetih sekvenc, kot je tisto iskanje dekleta in nato izvijanja iz pločevine. Po drugi strani pa je meditativna atmosfera logična, a ni, to je film o eks ravbarjih v upokojevanju oziroma menjanju poklica, prequel bi bil pa krimi ala Heat.

    Videl sem tudi ta Aftershock, lepo priporočam vsaj prvi del, ki se mi zdi en tak film katastrofe, o katerem sanja Roland Emmerich. Potem gre film v melodramo v slabši maniri kot en drug hit s tistega konca sveta (tam nekje), Brata v vojni. Krasno posnet, CGI ima kar nekaj, nikoli pa se ne baha z njim.

    OdgovoriIzbriši