sreda, 13. oktober 2010

Beneath Hill 60, Four Lions, Inhale, Die Fremde, That Evening Sun

Beneath Hill 60 (Jeremy Sims)

Kot pravi napis na plakatu tega filma - „Ko je Gibsonov tekaški kolega iz Gallipolija v Freeze Frameju junaško padel, je pred Avstralci še vedno bila Velika vojna za zmagati.“ In to na tujem terenu. V Belgiji leta 1916, kjer se skupina Avstralskih knapov v rovih polnih dinamita bojuje za nepomemben hrib 60. Priznam, pričakovanja so bila nekolika večja.
OCENA: 3



Four Lions (Christopher Morris)

Težko bi to britansko komedijo označil kot politično satiro. Za ta naziv je enostavno preveč ostra, preveč sit-comovska, preveč nora in odštekana. V Kanadi so zmikavtski Trailer Park Boysi, ki so seveda isto glupi in nerodni v svojih akcijah, kot ti štirje islamski skrajneži, dobili film po svoji seriji. Tu, v Angliji, bi Four Lions moral dobiti serijo po tem filmu.
OCENA: -4



Inhale (Baltasar Kormákur)

Ob zadnjem filmu Islandca Baltasara Kormákura sem že napovedal njegov čas za Ameriko. Sicer še ne za čisti Hollywood, ampak tudi Mehika je okej. Tja namreč zaide družinski ata, ki v ilegalnem nakupu organov, upa na zadnjo rešitev za njegovo bolno hčer. Ko povem „ilegalen“, si že lahko mislimo, da bo to barantanje potekalo v podobnem stilu, kot sta ga to doživljala prav tako „podzemeljsko“ neizkušena Tilda Swinton (Julia) ali George C, Scott (Hardcore).
OCENA: 3



Die Fremde (Feo Aladag)

Sibel Kekilli je zopet rinila „Gegen die Wand“, ko je v tem letošnjem nemškem predstavniku za tujejezičnega oskarja posnela svojo avtobiografijo. No, tokrat ji njena celotna družina ne obrne hrbta zaradi njene porno kariere, ampak zaradi njene odločitve, da bo skupaj z otrokom zapustila svojega nasilnega moža. Nemški Turki bi tem dogodkom lahko rekli stereotip, ob teh besedah pa bi seveda burno pazili na čast družine.
OCENA: -4



That Evening Sun (Scott Teems)

Nekaj let nazaj, so se pri Akademiji čisto ušteli. Mislič, da bo Into the Wild Hal Holbrookov zadnji film, so mu namesto častnega oskarja šenkali raje nominacijo za stransko vlogo. Heh, prehitro. Holbrook še ni za odpisati. V That Evening Sun je namreč odigral eno najboljših vlog v svoji karieri. Za oskarja, če bi film dobil boljšo promocijo oz., če takrat ne bi bilo Into the Wilda. Njegov lik starčka, ki se iz doma ostarelih hoče le vrniti nazaj na svojo staro farmo, sicer ni tako enodimenzionalen, kot je to celotna redneck (predvsem oče) družina, katera se v tem času že naseli v njegovo hišo (in seveda noče iz nje), a to pa je tudi edina stvar, ki nekoliko moti v tej spregledani drami.
OCENA: 4

1 komentar:

  1. Zaboga, kaj si naredil s tem novim ozadjem??? Oke bolijo ... :(

    OdgovoriIzbriši