nedelja, 4. marec 2012

Top 10: dolga noč

Na stotine je filmov, ki se odvijajo le v eni noči. Mnogokrat se ta noč raztegne tudi globoko v dan ali pa se podnevi - pred temo - marsikaj tudi zakuha. Zato sem svoj „real time“ kriterij moral zvišati še za eno stopničko. Tako sem opustil nekatere najstniške komedije - Harold & Kumar, Superbad ali Nick & Norah, prav tako pa se nisem oziral za mnogimi grozljivkami, ki se velikokrat zgodijo na najslabšo noč nekega nesrečnika oz. nesrečnikov (Halloween, Black Christmas, Night of the Living Dead …). 
Najdaljšo noč sem zmešal s primesmi road filma, kjer glavni junak, v eni noči tava iz enega prostora v drugega in pri tem sreča različne osebke, ki film zapolnijo z najrazličnejšimi pod-zgodbami. 
Najdaljšemu dnevu se bom posvetil kdaj drugič ...


After Hours (Scorsesejeva klasika vseh “po polnoči” filmov. Zmenek se spremeni v nočno moro.) – Orphans (režiserki debi Petra Mullana. Ko pokopljejo mamo, se trije bratje in sestra, po nočnem Glasgowu, odpravijo vsak na svojo stran, vsak k svojim problemom.) - Eyes Wide Shut (eden najboljših filmov, kar jih je. Tudi zaradi odlične atmosfere Kubricka, ki zaradi nedolžne izpovedi Kidmanove, pošlje Cruisa na seksualno odisejo po ulicah New Yorka.) - Dazed and Confused (kultni film Richarda Linklatera je postavljen na zadnji dan šole, leta 1976. American Graffiti, 20 let pozneje.) - Hangin' with the Homeboys (zelo spregledana in pozabljena komedija, ki je svoj čas kandidirala za  Independent Spirit in Sundance nagrade. V petek zvečer za dva črnca in dva Portoričana.) - Mikey and Nicky (film, ki me je spomnil na to temo. Peter Falk in John Cassavetes na nočni poti k samouničenju. Režija Elaine May (A New Leaf, The Heartbreak Kid) – Edmond (ni ga moža, ki bi doživel težjo noč kot Edmond. William H. Macy, v vlogi kot napisani (po igri Davida Mameta) za njega. Zelo priporočam.) - 25th Hour (moj najboljši film leta 2002. Poslovilna noč preprodajalca Nortona, ki se bo čez nekaj ur moral nastaniti v zaporu. Spike lee in njegov post-travmatski obračun z New Yorkom po 11. 9.2001) - Dinner Rush (če je Wating… prikazal noč v restavraciji bolj na komičen način, se v Dinner Rush stvari odvijajo nekoliko bolj resno. Detektiv z ženo, gangster, kritik in …) - Roger Dodger (seksualno izobraževanje izkušenega Campbella za njegovega nečaka Eisenberga (njegova prva vloga). Seks v mestu - original.)

2 komentarja:

  1. Ja in ne. Tako kot ne Who’s Afraid of Virginia Woolf ali Key Largo. Premalo "ceste", čeprav se Jarmush dogaja prav na cesti, le vsak posamezni lik nima dolge noči oz. je vsaka taksistova noč ista, kot je pač tisti dan.
    Če že, bi dodal (meni takrat zelo zanimiv) Judgment Night, ki je v marsičem podoben kultnemu The Warriors.

    OdgovoriIzbriši