sobota, 24. marec 2012

Top 10: disfunkcionalna družina


 Dan pred referendumom za novi družinski zakonik, se nekako spodobi, da se tudi sam spomnim bistva tega obkroževanja za ali proti, in to je še vedno družina. Vsaj tako piše v samem naslovu zakonika, v ostalo – kot zavedni Slovenec – si nisem niti spuščal.
Bolj me zanimajo filmi, ki se ukvarjajo z družinami. Z mamo, pa atijem, hčerko in sinom … seveda, vsak po svoje problematičnem članu družine. Po Redfordovem Ordinary People je nekako nastal nov žanr imenovan »disfunkcionalna družina« - kasneje še Moonstruck, Ice Storm, Life as a House .... Filmi, ki so v prvi vrsti temačni, negativni in vse prej kot veseli, če seveda ne štejemo komedij. Ampak, vse kar je slabo je posledično tudi smešno, tako je zopet nastal še en pod-žanr, ki bi ga lahko označil kot satirična disfunkcionalna družina (v večini predmestna). American Beauty je izstopal še najbolj. V začetku novega tisočletja, ko je Holivud odkril še čar neodvisnega filma, se je vse to pomešalo in do danes smo dobili kar nekaj (celo preveč za 10) odličnih »družinskih« filmov.
Evo predloga za zakon: zaradi zavedanja in osveščanja, kakšna vaša družina ne sme biti, si vsaka družina naj pogleda te filme.



Pieces of April (družina Burns) - Slums of Beverly Hills (družina Abromowitz) - Welcome to the Dollhouse (družina Wiener) - Running with Scissors (družina Finch) - City Island (družina Rizzo) - Lymelife (družina Bartlett) - Accidents Happen (družina Conway) - Imaginary Heroes (družina Travis) - Junebug (družina ?) - Eulogy (družina Collins)

+ obvezni za ogled:  The Royal Tenenbaums, Little Miss Sunshine, The Squid And The Whale, A Serious Man, The Castle, The Black Balloon  ...

2 komentarja:

  1. Me zanima kakšen ti je bil drugače Running With Scissors? Ker meni se je zdel tak ful random, ampak mi je vseen pustil en tak poseben filing na koncu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nekako isto kot tebi. Mislim, da ga je iz čistega povprečja potegnila tudi dobra igralska zasedba.

    OdgovoriIzbriši