sobota, 8. oktober 2011

Mož, ki je molčal


Naslov: Mož, ki je molčal

Leto: 2011
Država: Slovenija
Žanr:
Komedija, Drama
Dolžina: 16 min.
imdb (-)


Režija: Boštjan Sovec
Igrajo: Dare Dvanajšček, Boris Osojnik, Mojca Korošec, Borut Stergar, Damijan Sovec, Jernej Utroša, Tomaž Fras, Mirko Fras, Francka Ožbolt, Žana Sovec, Vilko Moge

---------------------

Je Joškova tišina le posledica njegovega temačnega značaja ali pa je Joc, kot ga kličejo prijatelji (če jih sploh ima?), postal jezen, sovražen ter vase zaprt mladenič prav zaradi svojega molka? Na eni je, da izve pravi razlog…
----------------------

Filmski festivali in nagrade: -

Moja ocena: *****:)



Mož, ki je molčal je drugi del tako-imenovane »trilogije radgonskega vsakdana«, ki v treh kratkih zgodbah povzame čudaški, pa vendar čisto običajen dan prebivalcev mesta Gornja Radgona, od koder prihaja tudi avtor teh filmov. In če je še prvi film Radgona Über Alles nastajal kot skupek enodnevne snemalne zafrkancije, smo ustvarjalci z Možem, ki je molčal naredili velik korak naprej, kateremu pa bo v prvi polovici drugega leta sledil še zadnji, produkcijsko najbolj zahteven del z naslovom Roka resnice.

Po včerajšni premieri (slike tukaj), skupaj s filmom Mejni prehod Vasje Rovšnika, sem tako zaključil s svojim drugim kratkim filmom, na katerega sem kar ponosen, zato upam, da vam 15 minut vašega časa za ogled tega filma ne bo trajalo v neskončnost.

8 komentarjev:

  1. Vedel sem, da se nekaj kuha :)
    Že vlečem iz PB. (Ki je BTW offline)
    Takole na hitro bi rekel,da si kar konkretno napredoval na vseh področjih. Izgleda super, bom poročal o vtisih.

    Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Tega sporočila pa se res veselim...

    Res super, če si boš vzel čas. Obljubljam ti, da ne boš razočaran. Če ti ne bo šlo s torrenta, probaj rajše tale rapidshare link - https://rapidshare.com/files/366590778/Moz.ki.je.molcal.HD.DVD.720p.mpg.mpg (stisni download "safe file... to your computer"). Tu bo šlo sigurno.

    lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo končno mi je kljub kroničnemu pomankanju časa uspelo pogledati tale tvoj kratki film.

    Na trenutke se mi je fotografija zdela fantastična in me je spominjala na Jarmuschove črno bele izdelke, vendar pa je bilo tudi nekaj kiksov s svetlobo in blurem. Ampak vsekakor mnogo več pozitivnih trenutkov kot pa negativnih.

    Sam bi mogoče izpustil tisti del, ko je posnetek kamere iz roke (ob neki reki), saj pomoje ni dobro pasal v celotno fotografijo. Pri statičnih posnetkih si imel namreč nadvse fantastične kadre.

    Kar se tiče same zgodbe ta teče zelo lepo in te nekako drži na trnih, češ kaj so bo zgodilo. O samem koncu pa ne vem kaj naj si milsim ali je posrečen ali ne. Nekako sem padel notri v safr in resnobnost glavnega igralca in sem pričakoval malček drugačen razplet (morda tudi zaradi reference na Henry: Portrait of A Serial Killer).

    Skratka če na hitro povzamem bi lahko rekel, da sem bil izjemno navdušen nad 3/4 zgodbe in 3/4 tehničnih stvari (predvsem fotografijo), vendar hej, le tako naprej.

    Napredek je viden tako na vizualni kot tudi narativni plati tako da se že veselim zadnjega dela.

    Srečno.

    OdgovoriIzbriši
  4. he,he... Ne vem, kakšne perverzne predstave imate vsi o meni. Ne, nisem čisti psihopat, sem bolj hecne sorte:) Spomnim se namreč, da me je IG pri prejšnjem filmu okaral, ker se na koncu niso vsi spremenili v zombije in vse poklali!?:). Tako daleč pa le ne grem, v svojih zgodbah namreč vedno stremim k jasnemu cilju, ki zaokroži in logično zaključi nek uvod in jedro. Klanje po Henryevo bi bil le klišejski zaključek.
    Je pa hecno in po svoje zanimivo, da tebi, ki logično ne poznaš igralcev, do tedaj nisi niti opazil komične vložke, kar je čisto nasprotje ogledom pred domačo publiko, kjer se nekdo le pojavi na platnu in že je tu huronski smeh. Da o koncu niti ne govorim...
    Sceno z reko oz. scena, kjer Joško gre v službo - do stikala, sem hotel posneti v enem kadru, dolgem vsaj dve minuti. Ja, tako blizu je ta naša reka Mura, poleg delavnice, kjer je zaposlen ta možakar. Tega prizora pač nisem mogel izpustiti. Poleg tega bo reka Mura pomemben simbolični dejavnik v zadnjem delu - mnogo istih likov in lokacij se bo skozi tri dele ponavljalo.
    verjetno ne bom nikoli tip "snemalca", ki bi bil obseden s fotografijo oz. dobrimi, zanimivimi posnetki. Veliko raje sem W. Allen oz. tip režiserja, katerega niti ne zanima pozicija kamere ali pa ji niti ne posvečam veliko pozornosti. Smo pa res en dan imeli napačne nastavitve za svetlobo, kar smo opazili šele na koncu snemanja, zato sta dva ali trije kadri nekoliko presvetljeni, za kar ti na natačnem opazovanju lahko le čestitam:)
    Me pa veseli, da si film pogledal, mi o njem povedal svoje mnenje, dodal kritike... Hvala ti za iskrenost in pozdrav do novega filma.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja ponavadi je vedno tko, da se zdijo "domačemu" občinstvu igralci in fore dokaj smešne, vendar sam sem zelo padel v film in sem z glavnim likom trpel in čustvoval. Pri tem nisem občutil nič komičnega.

    Tisto s Henryem sem imel pa v mislih predvsem zato, ker je kader, ko se joško gleda v ogledalo v svpji kopalnici, praktično isti propagandemu plakatu za omenjeni film.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ko sem film že posnel, sem začel delat na internetni strani, zato sem potreboval nek snapshot iz filma. Čisto naključno sem stisnil pri kopalnici in tudi jaz takoj pomislil na Henrya. Res, zelo podobna slika, tudi spodnja majica. Dober si:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Berem same zanimive odzive in povem ti, papi, tudi jaz bom o njem sigurno pisal. Lahko pa že sedaj pohvalim angažiranost, voljo in tudi pogum. Le tako naprej in upam, da ti uspe preboj.

    OdgovoriIzbriši
  8. @paucstadt
    Zame je preboj že, če film pogledajo filmski ljubitelji, kot si npr. prav ti:)

    OdgovoriIzbriši