sobota, 27. julij 2013

Julij 2013

1.
42 (2013)
  5,5/10  
The life story of Jackie Robinson and his history-making signing with the Brooklyn Dodgers under the guidance of team executive Branch Rickey. (128 mins.)
Director: Brian Helgeland


2.
Call Girl (2012)
  6/10  
A young girl is recruited from the bottom rung of society into a ruthless world where power can get you anything. (140 mins.)
Director: Mikael Marcimain


3.
Educazione siberiana (2013)
  5/10  
A drama based on a memoir about growing up as a member of the Urka community in the small republic of Transnistria. (110 mins.)


4.
Evil Dead (2013)
  4/10  
Five friends head to a remote cabin, where the discovery of a Book of the Dead leads them to unwittingly summon up demons living in the nearby woods. The evil presence possesses them until only one is left to fight for survival. (91 mins.)
Director: Fede Alvarez


5.
Killing Season (2013)
  5,5/10  
Two veterans of the Bosnian War -- one American, one Serbian -- find their unlikely friendship turn tense with one of them reveals their true intentions. (91 mins.)


6.
Mud (2012)
    7/10  
Two young boys encounter a fugitive and form a pact to help him evade the bounty hunters on his trail and to reunite him with his true love. (130 mins.)
Director: Jeff Nichols


7.
New World (2013)
  6/10  
As Korea's biggest crime organization 'Goldmoon' expands its powers, Kang, the head of police investigation planning department... (134 mins.)
Director: Park Hoon Jeong


8.
Night Train to Lisbon (2013)
  5/10  
Raimund Gregorius, a Swiss Professor, abandons his lectures and buttoned-down life to embark on a thrilling adventure that will take him on a journey to the very heart of himself. (111 mins.)
Director: Bille August


9.
Oblivion (2013)
  6,5/10  
A veteran assigned to extract Earth's remaining resources begins to question what he knows about his mission and himself. (124 mins.)
Director: Joseph Kosinski


10.
Only God Forgives (2013)
  8/10  
Julian, a drug-smuggler thriving in Bangkok's criminal underworld, sees his life get even more complicated when his mother compels him to find and kill whoever is responsible for his brother's recent death. (90 mins.)


11.
Passion (2012)
  4,5/10  
The rivalry between the manipulative boss of an advertising agency and her talented protégée escalates from stealing credit to public humiliation to murder. (105 mins.)
Director: Brian De Palma


12.
Hummingbird (2013)
  4,5/10  
Homeless and on the run from a military court martial, a damaged ex-special forces soldier navigating London's criminal underworld seizes an opportunity to assume another man's identity -- transforming into an avenging angel in the process. (100 mins.)
Director: Steven Knight


13.
Resolution (2012)
  6/10  
A man, looking to save his best friend from the throes of heroin addiction, ties him up in an abandoned cabin and induces withdrawal. (93 mins.)


14.
The Girl (2012)
  6/10  
A young Texan mother who loses her child to foster care begins smuggling Mexicans across the border. (95 mins.)
Director: David Riker


15.
The Purge (2013)
  6,5/10  
A family is held hostage for harboring the target of a murderous syndicate during the Purge, a 12-hour period in which any and all crime is legalized. (85 mins.)
Director: James DeMonaco


16.
Trance (2013)
5,5/10 

An art auctioneer who has become mixed up with a group of criminals partners with a hypnotherapist in order to recover a lost painting. (101 mins.)
Director: Danny Boyle



12 komentarjev:

  1. Tradicija je, da med poletjem zmanjka dobre izbire neodvisnih, predvsem evropskih filmov. Enostavno se jih na trgu ne pojavi dovolj, da bi lahko dnevno užival v najnovejših naslovih, čeprav sem jih ta mesec izpustil kar nekaj, za kar pa so predvsem krivi dejavniki, ki jih bom naštel v naslednjih vrsticah. Še prej pa bi pohvalil najnovejši izum pohlepnih in z dobičkom-željnih filmskih studiev, ki svoje najnovejše naslove ponujajo kar spletno preko Netflixa, Hula ali Amazona. Jasno, hitro se najde nekdo, ki ta stream shrani tudi na svoj disk, na netu pa se kmalu najdejo naslovi, kot so Oblivion, Iron Man, The Purge ali Only God Forgives. Hm, kot da šola z DVDscreenerji ni bila dovolj …
    In ko se ves svet drži svoje tradicije, si svoja pravila postavim tudi sam. Namreč, že leta si v času počitnic in dopustov vzamem čas za starejše filme. Letos je in bo na vrsto prišel mojster Hitchcock. Najverjetneje je tudi to neko nepisano pravilo, a ko kot otrok začneš gledati filme, začneš po možnosti s Hitchom. Tako je bilo vsaj v mojem primeru in tako je od mojega ogleda nekaterih njegovih najslavnejših naslovov minilo že skoraj tri desetletja. Predolgo, kar pa popravljam z odličnimi (Yifi, poklanjam se ti) 720p ali 1080p kopijami – neverjetno dobra slika!

    Potem pa je tu (bil) še Grossmannov festival ... Ja, bilo je kar nekaj debat o tem, kateri filmoljub je bil tam in kateri ne, zato tukaj ne mislim žugati s prstom in pridigati, saj se tudi sam ne udeležim vsake pomembnejše kulturne zadeve v državi. Bolj bi se pohvalil, da sem najverjetneje bil edini filmar, ki je na festivalu predstavljal dva lastna izdelka. Enega (Le sodnik sodi naj človeku) na prvi dan festivala - v „Panonian Underground“ sekciji, drugega (Lahko noč) pa sem posnel kar med festivalom in sicer v t.i. Mali delavnici groze – moja prva „grozljivka“, ki se je predvajala na sklepno soboto, nekaj ur po sila zabavni zombi paradi.
    Če se mi je lansko leto uspelo prebiti celo v tekmovalni program, se mi letos žal ni, kar pa ne pokvari uspeha, saj so se izmed več kot 50-ih igranih filmov v program uspeli uvrstiti le štirje (delavnica ne šteje) slovenski filmi. Kot že rečeno, eden je bil moj, drugi pa je bil novi slovenski celovečerni film Kolega, ki je nastal pod okriljem našega društva KUD ZRAK (mimogrede: v društvu smo le štirje člani) in pod taktirko režiserja Vasje Rovšnika (njegov tretji film). Na domači predpremieri in premieri v Ljutomeru si je film ogledalo krepko čez 500 gledalcev, kar le potrjuje, da dela(mo) dobro. No, vse to bo verjetno dovolj tehten dokaz, da sem se festivala (pogovora z Nerom sicer nisem ujel, sem pa ujel kar nekaj zanimivih insajderskih pripetljajev okrog njega) udeležil, ali?

    Za konec še k bistvu: Only God Forgives je odličen! Ni mi jasno, kako se lahko kritiki, ki so za svojo delo plačani, kakor je plačan npr. tudi njihov »dopust« v Cannesu, počutijo tako užaljene in razočarane. Kaj niso videli Valhallo Rising? Se mogoče Drive (s katerim ga toliko vsi primerjajo) lahko pohvali z dobro in originalno zgodbo? Preveril sem namreč kar tri recenzije, kjer so novinarji temu novemu filmu Refna, prisolili najnižje ocene (ena je bila celo 0/10). Only God Forgives je doživetje, ki ga ne smete zamuditi. Tako kot ne smete zamuditi filma Mud, ki bi lahko bil zaključek neke trilogije odličnega režiserja/scenarista Jeffa Nicholsa (Shotgun Stories, Take Shelter).

    Presenetljivo dober (kot majhen neodvisni film, ki bi ga lahko komot posneli tudi v Sloveniji) se mi je zdel The Purge, več kot soliden pa tudi Oblivion, čeprav je (skoraj) vse luknje in nelogičnosti v zgodbi naštel že filmoljub.
    Vse ostalo kar se je znašlo na mesečnem jedilniku je za pozabo. Tudi švedska uspešnica Call Girl, tudi dobro ocenjena korejska kriminalka New World, kakor tudi zadnji Boylov film Trance. Zaskrbljujoča je produkcijska vrednost De Palminega rimejka Passion in minimalnega Killing Season, kjer se lovita Travolta in De Niro – je njihova cena (ne, ne mislim samo na denar) res tako majhna? Na to bi sicer lahko odgovoril tudi Sam Raimi ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Vseeno nisi napisal treh objav o Neru. To je isto, kot da te na Grossmanu ne bi bilo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izzivaš, kaj? :) Bom probal popraviti ... he,he

    OdgovoriIzbriši
  4. Only God Forgives: http://projekti.gimvic.org/2004/2g/ogledala/MANIERIZEM.html

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekopirano iz nekega drugega foruma:
    "Film je z dvema besedama blodnjav in čigumijast. Kot bi na vroč dan gledal vrel katran, ki mezi po asfaltnem klancu navzdol. Igre v filmu ni, vsi igralci razen prostitutke imajo fiksne izraze na obrazih. Občutek dobiš, da je Kristin Scott Thomas s tem filmom hotela dokazati, da pri 53-ih lahko odigra fatalno seksuljo oz. milfico (kar ji je pravzaprav uspelo), Gosling pa je tako kot lepi Jared Leto v Fight clubu hotel posneti film, kjer ga (lepotca) fizično iznakazijo in to tam, kjer oboževalke najbolj boli: v ksiht."

    :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Poanta je v obeh (link in komentar) primerih na mestu, še vedno pa ne vem, kakšno je tvoje mnenje ... :)

    Si predstavljam eno situacijo pri snemanju: po eni sceni pristopi neki asistent do režiserja Refna in mu dobronamerno pripomni: »šef, a se ti ne zdi, da komunikacija med liki ni realna? To ni naravna igra, to ni normalno obnašanje likov …« Refn mu takoj prisoli klofuto in mu odgovori: »kaj misliš, da sem prizadet, da tega ne opazim ali se zavedam?«

    Hočem reči (predvsem vsem tistim, ki sedaj genialno ugotavljajo zombijevsko igro vseh in kako bi tako vlogo in film posneli tudi sami), poanta in ozadje v vsem dogajanju, tempu in celotni atmosferi zagotovo je in je tako namerno tudi ustvarjena, vprašanje je le, če jo gledalec spozna oz. ali jo sploh hoče videti.

    OdgovoriIzbriši
  7. Mene je pozitivno presenetil "Oblivion" ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. ne vem kaj naj še vedno kolebam med De Palvomim Obssesion ali gre za tako rekoč po mojem mnenju poceni provokacijo ali pa gre za pogojno dober film. Preveč se mi zdi,da je uporabljal te poceni režijske manipulativne prijeme, ozirma preveč naključno so se zgodili dogodki,kdaj je planirala vse skuapj,s tistim šalom in repom,ki se je kasneje kot je bilo predstavljeno naključno pojavil v Kirkovem avtu,pa poceni klišejski obrati,vse skupaj je bolje delovalo pri Side Effectu pa ne vem še veliko scen je takih precej smešno parodično je delovalo kot da Brian De Palma parodira sam sebe

    OdgovoriIzbriši
  9. pa še nekaj me zanima kako je s to delavnico groze na Grossmanovem festivalu,mislim v kontekstu za 17-letnika. Je to vzeti še premlado,ali pa ravno dvolj za takšen poskus saj bi se v tem neizmerno rad poskusil :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Obssesion je v bistvu rimejk tega filma: http://odvisni-od-neodvisnih-filmov.blogspot.com/2011/04/crime-damour.html , ki pa že v originalu ni bil dober, zato je rimejk še toliko bolj nesmiseln.

    Mala delavnica groze je v prvi vrsti namenjena prav 17-letnikom. Prav skozi delavnico se lahko naučiš osnove snemanja + dobiš še snemalno opremo. Ti se kar prijavi drugo leto ...

    OdgovoriIzbriši
  11. Za Refnov zadnji kult se seveda strinjam. Videl dvakrat na mah in naravnost sijajen je. Ne vem zakaj tako kolektivno zanicevanje?

    OdgovoriIzbriši
  12. verjetno zato, ker je blesav?

    OdgovoriIzbriši