nedelja, 15. maj 2011

Radgona Über Alles


Saj vem, spet sem na debelo zanemarjal predloge neodvisnih (ne)mojstrovinic. Še dobro, da trenutno na trgu vlada vsesplošna filmska suša, ampak tokrat imam vseeno dober izgovor, zakaj nisem bil povsem priden.
Zadnja dva tedna sem namreč (pre)zaposlen s snemanjem lastnega filma. Kratkega filma z naslovom Radgona Über Alles. Ja, izpolnil sem si sanje vsakega filmskega ljubitelja... Pa ne čisto, Radgona Über Alles je namreč še vseeno čisti začetniški underground film. Pri tem ne mislim na pisanje scenarija ali režijsko delo, to je še šlo. Pri meni se bolj zatakne pri kakšni pametni snemalni opremi, pri zvočnih in svetlobnih pripomočkih, pri „montažnem pultu“ (miksal kar na Hoferovem laptopu), pri motivaciji (in prepričevanju) igralcev in seveda pomanjkanju časa (vseh udeleženih). Torej v stvareh, ki so povezane z denarjem, česar pa ga pri tem filmu praktično ni bilo. Zatorej je že to, kar smo ustvarili v osmih urah, po svoje mojstrovina. Naša, Radgonska mojstrovina.
In če ste gledali Petelinji zajtrk, potem si približno predstavljate, kako pri nas poteka komuniciranje, in zakaj mi včasih čista slovenščina ni povsem domača.
Ja, točno takšen je tudi ta film, za katerega bi lahko govoril o kakšni avtobiografiji, pa ne morem. Je namreč dobro znana zgodba vsakega alternativnega glasbenika, ki je kdaj začel (ali pa še jo vedno) ustvarjati glasbo v garažni rock skupini.
Situacijska satira nekega punk benda torej, ki se v mnogih letih delovanja, še ni uspel premakniti iz začetne točke A. Razlogi za to tičijo predvsem v napačnem odnosu do glasbe, pomanjkanju volje – talenta, neresnosti... Mi se v film „vklopimo“ le nekaj ur pred najbolj pomembnim koncertom, ki bo odločal o nadaljnji usodi te skupine. V prostorih za vaje, kjer se člani skupine zberejo z željo, da še zadnjič pred koncertom vadijo, manjka (kot vedno) le še kitarist. Ostali člani so odločni da bodo igrali, ne glede izostanka njihovega rednega kitarista, zato na hitro opravijo kratko avdicijo, katera naj bi jim obrodila novega člana. Kot se izkaže, pa to vseeno ni tako enostavno, vse dokler se ne pojavi nekdo, ki bi prihodnost skupine lahko ponesel na čisto novi nivo. A (navidezno) staro prijateljstvo ter strah pred zamero, je močnejšo od umetniške izpovedi...

Za začetek sem ustvaril kratki napovednik, kdaj in kje pa se bo film predvajal, pa še mi ni čisto jasno. Mogoče le na moji televiziji, mogoče... Če pa bo kdo hotel drugače, pa boste lahko izvedeli na filmski facebook strani (facebook/Radgona Über Alles) – ne pozabite lajkati!

URADNA STRAN!

Boštjan Sovec - cosmopapi

13 komentarjev:

 1. Čestitke in le tako naprej! Ko bo film dosegljiv pa javi, bi ga z veseljem pogledal.

  OdgovoriIzbriši
 2. A ha ha, legendarno! Bravo, te podpiram(o) !!!

  OdgovoriIzbriši
 3. Bravo!!! Dober napovednik in všečen poster.
  Iskrene čestitke ob režiserskem debiju in seveda, komaj čakamo objavo...

  OdgovoriIzbriši
 4. Hvala vsem za pozitivno besedo. Če se bo film pojavil na youtubu, še ne vem (max. 15 min. ali kako?). Če ne, pa bo dober tudi kakšen DVD po pošti...

  OdgovoriIzbriši
 5. Za YouTube nisem ziher, za http://vimeo.com/ pa vem, da lahko naložiš tudi daljše posnetke od pol ure.

  OdgovoriIzbriši
 6. Kul, kul. Je pa pevec podoben Hellboyju :)

  OdgovoriIzbriši
 7. Hellboyu? He,he.. zanj bo to sigurno velik kompliment:)

  OdgovoriIzbriši
 8. Tak, premiera je uspela, sedaj pa bo zopet več časa za objave...

  OdgovoriIzbriši
 9. Super je bilo, na premieri namreč! :)

  OdgovoriIzbriši
 10. http://radgona.domovoj.com - vidin ka nigi nega.

  lp Tomaž

  OdgovoriIzbriši
 11. Ja, tu nisem objavljal, sem pa spremenil link na sliki, tako da je sedaj namesto facebooka povezava do celotnega filma. Hvala, pa lp tudi tebi.

  OdgovoriIzbriši